Cannoli: édes ricottával töltött ropogós tésztarolád. Szicília közkedvelt desszertje
A cannoli mascarponés ricotta krémmel töltött ropogós tésztarolád. Jellegzetes szicíliai édesség, világszerte az olasz cukrászat egyik emblematikus desszertje. Nagyon finom. A receptje nem túl bonyolult, a ropogós tészta sütése igényel némi konyhai rutint. Az elkészítéséhez nélkülözhetetlen a fém cannoli sütőforma, és arra kell ügyelni, hogy a csőre fektetett tésztát kellően felhevült, de nem túlhevült olajban süssük ki.
Hozzávalók a tésztához
Kb. 12-14 db cannelonihoz elegendő mennyiségek
20 dkg liszt
4 dkg vaj vagy zsír
3 ek porcukor
1 csapott ek szódabikarbóna
2 tojás sárgája
60-65 ml desszertbor
(A tésztába keverhetünk 1 mk kakaóport is.)
sütéshez: olaj
Hozzávalók a töltelékhez
350 g ricotta
100 g mascarpone
10-15 dkg porcukor (ízlés szerint édesítsük)
Hozzávalók díszítéshez
reszelt étcsokoládé
apróra vágott kandírozott gyümölcs
őrölt pisztácia
Elkészítés
A tészta hozzávalóit (lehetőleg) konyhai robotgéppel dolgozzuk össze, majd tegyük 1-2 órára a hűtőbe.
Lisztezett felületen nyújtsuk legalább 3-4 milliméter vékonyra és nagyobb, 8-10 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.
A tésztakorongokkal borítsuk be a fém sütőformát, a tészta végeit tojásfehérjével ragasszuk össze, kissé nyomkodjuk össze, hogy sütés közben a roládok ne nyíljanak szét. A tésztát a csövekkel együtt helyezzük a felhevített olajba és süssük 1-2 percig.
Vegyük ki az olajból, csepegtessük le a felesleges zsiradékot, és ha már kihűltek, a roládokat húzzuk le a csövekről.
A töltelék hozzávalóit alaposan keverjük ki, felhasználás előtt hűtsük. Tegyük nejlonzacskóba (az egyik sarkát vágjuk ki) vagy habzsákba és töltsük meg a kihűlt roládokat. A cannolik habos végeit megszórhatjuk csokireszelékkel, őrölt pisztáciával, apróra vágott kandírozott naranccsal vagy citrommal, esetleg liofilizált málnával, de a roládokat töltés előtt csokoládémázba is márthatjuk. Ez esetben a csokimázat hagyjuk kihűlni, ezután töltsük meg a roládokat a krémmel.
Nyitókép: Valeria Boltneva/Pexels
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.