Cézár-saláta hagyományosan

A római salátát hazánkban kevésbé ismerik, ennek oka, hogy viszonylag kevés helyen kapható. Húsos, zsenge, ropogós levelei a dió ízére emlékeztetnek, fogyasztható nyersen és főzve is. A római saláta hosszú levelű salátafajta, a hagyományos Cézár-saláta alapja.

Elsősorban a belső, zsengébb leveleket használják fel frissen saláták készítéséhez, de párolva köretként is fogyasztják. A leforrázott levelek íze a spárgáéhoz hasonlít. Levelei zöldessárga színűek, lapát vagy hosszúkás tojásdad alakúak. Hűtőben, légmentesen becsomagolva akár két hétig is eláll, jól hasznosítható ízletes saláta, számos kedvező élettani hatással. Kiváló K- és C-, B1, B2, B3 és B6 vitaminforrás, magas a magnán, folsav, króm tartalma is.

Római saláta fetasajttal

Koleszterin- és vérnyomáscsökkentő, rosttartalma segít eltávolítani a vastagbélben felhalmozódott salakanyagokat, csontritkulás megelőzéséhez is ajánlott a fogyasztása, egyes – főként emésztőrendszeri – daganatok gyógyításában is bizonyítottak jótékony hatásai.

A legenda szerint Julius Caesar római hadvezér-politikus a római salátának köszönheti, hogy felépült súlyos betegségéből, ám a Cézár-salátát nem róla nevezték el, hanem Caesar Cardini mexikói séfről, akinek a receptet köszönhetjük.

Cézár-saláta hagyományosan

Ahány ház/étterem, annyiféle Cézár-saláta. A klasszikus Cézár receptjét ismertetjük, melynek alapját a római saláta szolgáltatja.

Hozzávalók

1 fej apróra vágott római saláta

2 csésze kettévágott koktélparadicsom

1 doboz szardella (ez elhagyható)

1 csésze kruton (pirított zsemle- vagy kenyérkocka)

Mártáshoz

1 teáskanál szardellapaszta

1 citrom leve

1 teáskanál Worcestershire szósz

1/4 csésze majonéz

1 -2 gerezd zúzott fokhagyma

1/4 csésze olívaolaj

Elkészítés

A salátát alaposan mossuk meg, vágjuk ketté, majd aprítsuk fel. Egy közepes tálban habverővel keverjük össze a zúzott fokhagymát, a citromlevet, a Worcestershire szószt és a majonézt, fokozatosan hozzáadva az olíva olajat.

Az apróra vágott salátát, a kettévágott koktélparadicsomot és a krutont egy nagyobb tálban keverjük össze. Ha szardellát használunk, azt is elegyítsük a salátával. A sós szardellát nem mindenki szereti, így ez el is hagyható, ám a mártásból ne hagyjuk ki a szardellapasztát, nagyon jó, karakteres ízt kölcsönöz a salátának.

A Cézár salátát fogyaszthatjuk hús nélkül, de nagyon jó natúr tonhalkonzervvel (a halas változatot főtt tojással gazdagíthatjuk), vagy apróra vágott pirított csirkemellel is.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − hét =

hirdetés