Chips, szendvicskrém sárgarépából
A sárgarépát már a görögök és rómaiak is termesztették. Egész évben beszerezhető zöldségünk. Érdemes minél többet fogyasztanunk belőle, mert karotinjai erősítik az immunrendszert, védenek a szabad gyökök károsító hatásával szemben, és a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet.
A sárgarépát a magyar konyhában sokféle formában fogyasztjuk, nyersen, főzve, sütve. Íme, két rendhagyó répás recept!
Répás szendvicskrém
Fotó: Babicz Rita
Hozzávalók: 2-3 db répa, 1 gerezd fokhagyma, 3-4 evőkanál tejföl, ízlés szerint majonéz, bors
Elkészítés: A répát lereszeljük, és a többi hozzávalóval alaposan összekeverjük. Ízlés szerint tehetünk bele akár sajtot is. Pirítósra kenve vagy sült húsok mellé nagyon finom.
Fotó: Babicz Rita
Sárgarépa chips
Fotó: breakfasttobed.com
Fotó: Hungry Mostly
Hozzávalók: 3 nagy sárgarépa, fél maroknyi friss koriander vagy petrezselyem, 1 késhegynyi őrölt kömény, olaj, só, bors
Elkészítés: Zöldséghámozóval megtisztítjuk a répákat. Megmossuk, majd egy papírtörlőn megszárítjuk. A zöldséghámozóval csíkokat szelünk a répából (hosszabbakat vagy rövidebbeket, ízlés szerint). Érdemes csak a répa széléből szeletelni, a közepén használjuk fel más ételnél. Forró olajban hirtelen kisütjük. A koriandert vagy a petrezselymet felaprítjuk, meghintjük vele a répát, majd kevés sót, borsot és őrölt köményt is szórunk rá.
Jó étvágyat!
Összeállította: Babicz Rita
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.