Citromfát nevelünk. Szépen fejlődnek a magoncok, két év múlva, oltás után termőre fordulhatnak

Tavaly nyáron vettünk egy citromot a boltban…

…a magjait pár nap áztatás után elültettük. Pár hét múlva kibújtak a földből a növénykezdemények. Szabadban – fedett, de napos helyen – fejlődtek őszig. A hideg idő beálltával a lakásba kényszerültek. A magoncok egy része sajnos nem élte túl a bezártságot, ám 6-7 életképes növény idén májusban újra kikerülhetett a teraszra. Ekkor átültettük őket egy jóval nagyobb kaspóba. Látványos növekedésnek indultak.

Szépek és egészségesek. Folyékony tápoldatot kapnak heti-kétheti gyakorisággal, hetente 3-4 alkalommal locsoljuk őket slaggal vagy távollétünkben automata öntözőre csatlakoztatott öntözőszalaggal.

Nincsen citrus tövis nélkül?

A magoncok egy-két hete tüskéket növesztettek. A citrusok többsége erősen tövises, kisebb hányaduk szolid tüskéket növeszt, csupán kb. 10 százalékuk tüskementes.

citromfa201608183

A fotón látható víz nem túllocsolás eredménye, nagy melegben többször locsoljuk a teraszt. A citrusféléket nem szabad túlöntözni, az az ideális, ha két locsolás között kiszárad a földje.

citromfa201608184

Megmutattuk a növényeket Hohner Fefe citrusszakértőnek, nagy meglepetésünkre vad mandarint is lát a citrom magoncok között. Be is jelölte, melyik az.

mandarin

Nem gondoltunk arra, hogy egy citromból sok fajta magonc kikelhet, attól függően, hogy milyen idegen citruspollent gyűjtött be a virág.

A növények 5-8 centit nőttek május óta, láthatóan egészségesek, kedvelik a jelenlegi helyüket. Remélhetőleg a áttelelést jól bírják majd; időjárástól függően valószínűleg októberben kerülnek vissza a lakásba. Világos helyre kell tenni őket, télen minimális vizet igényelnek, havonta legfeljebb 10 milliliternyit. Ha a magoncok túlélik a telet, 2018-ban olthatók lesznek, s akár ugyanebben az évben termőre fordulhatnak, de általában az oltást követő 2. évben teremnek először.

A citrusok folytontermők. Egy évben kb. háromszor virágoznak, így minden termésállapot látható a növényen: virágok, zöld és érett gyümölcsök.

citromfa201608185

citromfa201608187

Még nem döntöttük el, mikor ültetjük szét őket; legkésőbb jövő nyáron sor kerül erre (idén, a hideg beállta előtt is át lehetne ültetni őket). Amire ennek kapcsán figyelni kell – mondja Hohner Fefe -, hogy a cserép/kaspó ne legyen nagyobb 14-esnél.

A magoncok szobanövényként is jól érzik magukat a nemesített citrusokkal ellentétben. Hatalmasra nőnek, ha jók a körülményeik, akár 3-4 méter sűrű zöldet is növesztenek, nagy tüskékkel.

A magoncoknak megfelelőek a folyékony tápoldatok  (például Vitaflora Citrus), de a termő, nagyobb növényeknek komolyabb tápanyag-utánpótlás kell (például Osmotote mediterrán gyantabevonatos műtrágya).

Citromot nevelünk cikksorozatunk eddig megjelent részei >>

Ajánló

Citrusok Magyarországon Facebook csoport >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kettő × négy =

hirdetés