Citromfát nevelünk. Helyzetjelentés a 29 hónapos magoncokról. Praktika dísznövényekhez: levéltisztításhoz használj banánhéjat!

2015. júniusában ültettük el a bolti citrom magjait egy kis cserépedénybe. A magoncok fejlődéséről időről időre hírt adtunk, legutóbb 2017. februárjában.

A növények szépen fejlődnek, szemzésükre vagy oltásukra – citrusszakértő javaslatára – jövő tavasszal, kora nyáron kerülhet sor. Addig nőnek, növögetnek. A folyamat akkor válik majd izgalmassá, ha a magoncok termőre fordulnak, virágot hoznak, és megjelennek rajtuk az első termések. A jelen állapot: öt életerős citrommagonc fordulhat oltás/szemezés után termővé, két magoncot eléggé megviselt a nyár. Méretük változó: a két kisebb növény 30-40 centis – ezek valószínűleg vadmandarin-magcsemeték -, a nagyobbak pedig már elérték a 110 centit. (Egy citromból több fajta magonc is kikelhet, attól függően, hogy milyen idegen citrus pollent gyűjtött be a virág.) Jól viselték a nyári kánikulát, a hidegebb idő beálltával a szabadból ismét fedett helyre kerültek, ez lesz a harmadik áttelelésük.  

Heti 1-2 öntözés igényelnek, havonta egyszer kapnak folyékony tápoldatot (Vitaflora citrus). A magoncok egy nagy agyagkaspóban fejlődnek egyelőre, még nem ültettük szét őket.

A szabadban a növények levelein nyomot hagyott a csapadék és a por, a szennyeződést banánhéj belső oldalával távolítottuk el. Ezt a praktikát – a szőrös levelű szobanövények kivételével – más cserepes dísznövényeknél is bevethetjük. A citrommagoncok leveleit egyesével törölgettük át, nagyon kellemes citrus illat lengte be a helyiséget. (Hogy ennyire illatoznak, egyébként nem is nagyon tűnik fel.)

A fotók 2017. október 22-én készültek

Az eddig megjelent 11 rész itt olvasható >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét − hét =

hirdetés