Citromfát nevelünk – Magáztatás és ültetés

Az álmunk egy (vagy több) saját citromfa, amely bolti citromból kinyert magból is nevelhető. A folyamatot dokumentáljuk és bemutatjuk a magazinon, bízva abban, hogy sikerrel járunk.

Bolti citrom magjait néhány napig vízben áztattuk. Többen írták, hogy nem szükséges áztatni ültetés előtt. Ha a gyümölcsből frissen szedjük ki a magokat, elég lemosni őket, s máris elültethetjük.

A nyitókép az áztatás 1. napján készült.

A következő fotón látható, hogy a kb. 20 darab citrommag közül néhány megrepedt, némelyiknél már a csírakezdemények is láthatók. Ezek reményeink szerint a földbe kerülve kihajtanak.

Virágföldbe öltettük a magokat. Ültethetők sűrűn egymás mellé, azzal számolunk, hogy a magok többsége nem kel ki.

A magokra nagyjából egy centis földréteg került.

hirdetés 

hirdetés 

A citrommagokat tartalmazó edény alja lyukas. Napsütötte teraszon tartjuk. A cserépedényt egyelőre nem fedtük le üveglappal vagy nejlonnal, megfelelő számára a nappali hőmérséklet. (Éjszakára behozzuk.) Arra kell figyelni, hogy a termőközeg felszíne ne száradjon ki. Ha sikerrel járunk, kb. 3 hét múlva előbújnak a csíranövények.

Frissítve 2015. június 23.

Gondosan locsoltuk a citrommagokkal teli kaspót, sokáig semmi nem történt; három hét elteltével kezdtünk beletörődni, hogy az első próbálkozásunk nem jár sikerrel. 2015. június 22-én aztán megtört a jég, vagyis előbukkant egy citromfakezdemény. 19-20 napra volt szüksége. Remélhetőleg a többi mag is kihajt. A fotón látható hajtás magassága kb. 1 centi, leveleinek átmérője 8 mm lehet. Amilyen pici, annál erősebbnek tűnik.

2015. június 23-i állapot

A fotón látható hajtás kis zöld növénnyé fejlődik, idővel fácskává, majd fává, feltéve, ha megfelelőek a tartási körülmények. A citrusfélék télen a legsebezhetőbbek, a fűtött levegő a haláluk, ezért erre fokozottan kell figyelni. Az egyik hazai citrus szakértő szerint Eureka, vagy Verna citrom magját ültettük el. Ha két év múlva még életben lesz a növény (reméljük!), lehet szemezni vagy oltani, hogy termőre forduljon.

2015. június 26.

Két újabb csíranövény bukkant ki a földből.

2015. június 26-i állapot

2015. július 1.

2015. július 7.

Fotó: Életszépítők

Kapcsolódó összeállításunk

Citrom

Hogyan nevelhetünk magról citromfát?

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kettő × 5 =

hirdetés