Citromkrémes szelet Meyer citromból
Citromkrémhez a Meyer citrom a legjobb (télen kapható), de más fajta, lédúsabb citromból is elkészíthető ez a finom süti.
Hozzávalók a tésztához
12,5 dkg vaj
15 dkg liszt
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál cukor
2 evőkanál hideg víz
1 csipet só
Hozzávalók a krémhez
4 egész tojás
5-6 evőkanál cukor
2 dl frissen facsart citromlé (3,5 Meyer citrom elegendő volt hozzá)
2 citrom reszelt héja
2 evőkanál liszt
2 evőkanál étkezési keményítő
porcukor a szóráshoz
Elkészítés
A tészta hozzávalóit késes aprítóban a legegyszerűbb és a leggyorsabb elegyíteni. Kézzel is összeállítható a morzsalék.
Egy 20 x 20 centis kivajazott tepsibe nyomkodjuk a morzsalékos tésztát, majd 180-as hőfokon süssük kb. 18 percig.
A krémhez a tojásokat a cukorral és a reszelt citromhéjjal keverjük habosra. Facsarjuk ki a citromokat, öntsük a tojásos keverékhez, adjuk hozzá a lisztet és keményítőt, majd alaposan keverjük össze.
Öntsük a megsült alapra a keveréket, majd 160-as hőfokon, légkeveréssel süssük kb. negyed óráig.
Az elkészült sütit, hagyjuk kicsit hűlni, hintsük meg porcukorral és máris szeletelhető. A teteje tetszés szerint díszíthető.
Recept, fotó: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.