Citrommázas almás-mákos
Nagyon finom kevert süti, gyorsan, egyszerűen elkészíthető. Tepsiben és tortaformában is megsüthető.
Hozzávalók
4 alma durvára reszelve (többféle almából is elkészíthető)
3 evőkanál lekvár (szilvalekvárt használtam, sárgabarack is jó hozzá)
1 citrom reszelt héja
1 tasak vaníliás cukor
2 bögre mák (a mákot frissen darálom le 2-3 evőkanál kristálycukorral)
3 egész tojás
3/4 bögre porcukor
1 bögre finomliszt
1/4 bögre olaj
1 teáskanál szódabikarbóna
Kis kuktám 3 évesen
Elkészítése
A hozzávalókat egy tálban alaposan összekeverjük, majd sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe vagy kivajazott, lisztezett közepes tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben 180 Celsius-fokon 25-30 percig sütjük.
A tetejére citrommázat készíthetünk, a savanykás íz nagyon passzol hozzá.
A citrommázhoz egy citrom levére lesz szükség – ezt tegyük egy kisebb tálba, majd apránként adagoljunk hozzá annyi porcukrot, hogy sűrű masszát kapjunk (egy citrom nagyjából 15 deka porcukrot vesz fel). A citrommázat a langyos tészta tetejére simítjuk. A citrommáz elég hamar megdermed, ezért érdemes frissiben, még a tepsiben felszeletelni a sütit. A süti dióval is elkészíthető.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.