Cold brew. Hideg áztatással készített tea
Nyáron különösen fontos szervezetünk számára a folyadékpótlás. Üdítően hat érzékeinkre a jegestea, kánikulában érdemes áttérni a cold brew módszerre: hideg áztatással is készíthetünk finom teát. Ezzel az egyszerű eljárással nem forró vízben áztatjuk a tealevelet vagy filteres teát, hanem hideg vizet használunk a tea elkészítéséhez. Hosszabban készül el, ezért érdemes este bekészíteni a másnapi adagot.
Felforralt, visszahűtött vizet/minőségi forrásvizet/szűrt vizet használjunk lehetőleg. A teát több órán át hagyjuk ázni a vízben, ez idő alatt a legjobb, ha a hűtőbe tesszük. Mivel a tea hideg vízben ázik, az ízek és aromák lassabban oldódnak ki, kevesebb koffeint és keserű anyagot szabadítva fel.
A cold brew – hideg főzet, hideg áztatás – a japánok kedvelt kávékészítési módszere, ugyanis nemcsak tea, de kávé is készíthető ezzel az eljárással. Több időt igényel ugyan az elkészítése, de más ízt eredményez, mint a hagyományos kávé- és teafőzési módszerek.
Miből mennyit?
- 1 liter teához 2 teáskanál tealevél vagy 4 teafilter szükséges
- a legjobb teafajták cold brew eljáráshoz: fehér, zöld, oolong vagy gyümölcstea
- opcionális: a teát együtt áztathatjuk különféle friss ízesítőkkel: citrommal, naranccsal, málnával, eperrel, mentával, gyömbérrel, fahéjrúddal stb.
Ha este készítjük el, másnap reggelre tökéletes cols brew teát kapunk, amit tetszés szerint ízesíthetünk.
A hidegen áztatott tea előnyei
Lágyabb íz: kevesebb tannin szabadul fel, így kevésbé keserű
Magasabb antioxidáns tartalom
Energiabevitel: általában kevesebb koffeint tartalmaz, mint a forrázott tea
Praktikus: egyszerűen elkészíthető, és akár 2-3 napig eltartható a hűtőben
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.