A franciák habkönnyű égetett krémje. Créme Brulée hagyományosan
Könnyű vaníliakrém roppanós karamellréteggel – ez a Créme Brulée, a franciák népszerű égetett krémje. A több évszázados desszertcsodát sokféle változatban készítik ma már, a cukrászok szívesen kísérleteznek az ízekkel. A tradicionális alaprecepttel érdemes kezdeni. A tojásfehérjéből készülhet parfé, habcsók, Pavlova-torta, kókuszos szelet vagy gyümölcskenyér.
Hozzávalók
600 ml legalább 30% zsírtartalmú tejszín
3/4 bögre cukor
1 vaníliarúd
5 tojás sárgája
Elkészítés
A sütőt melegítsd elő 150 Celsius-fokra.
A tejszínt a cukor felével és a vaníliarúddal melegítsd fel. Nem szükséges forralni, ha meleg, fedd le és hagyd kis ideig állni.
Egy keverőtálban habosítsd fel a tojások sárgáját a maradék cukorral.
A tejszínből vedd ki a vaníliarudat, melegítsd fel újra, majd óvatosan, lassan, folytonos kevergetés mellett öntsd a habosított tojássárgákra. Keverd folyamatosan kézi habverővel, majd szűrd át.
Adagold kerámia tálkákba (szuflé formákba), sorakoztasd peremes tepsibe, majd alufóliával takard le. A tepsibe önts forró vizet, annyit, hogy a víz a tálkák felét ellepje. 150-160-as hőfokon gőzöld kb. 40 percig.
Még forrón hintsd meg vékonyan barnacukorral, majd szakácsfáklyával karamellizáld rá a cukrot. (Karamellizáláshoz szakácsfáklyát sok helyen beszerezhetsz.) Végül a karamellréteget megszórhatod durvára vágott pisztáciával.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.