A franciák habkönnyű égetett krémje. Créme Brulée hagyományosan

Könnyű vaníliakrém roppanós karamellréteggel – ez a Créme Brulée, a franciák népszerű égetett krémje. A több évszázados desszertcsodát sokféle változatban készítik ma már, a cukrászok szívesen kísérleteznek az ízekkel. A tradicionális alaprecepttel érdemes kezdeni. A tojásfehérjéből készülhet parfé, habcsók, Pavlova-torta, kókuszos szelet vagy gyümölcskenyér.

Hozzávalók

600 ml legalább 30% zsírtartalmú tejszín

3/4 bögre cukor

1 vaníliarúd 

5 tojás sárgája

Elkészítés

A sütőt melegítsd elő 150 Celsius-fokra.

A tejszínt a cukor felével és a vaníliarúddal melegítsd fel. Nem szükséges forralni, ha meleg, fedd le és hagyd kis ideig állni.

Egy keverőtálban habosítsd fel a tojások sárgáját a maradék cukorral.

A tejszínből vedd ki a vaníliarudat, melegítsd fel újra, majd óvatosan, lassan, folytonos kevergetés mellett öntsd a habosított tojássárgákra. Keverd folyamatosan kézi habverővel, majd szűrd át.

Adagold kerámia tálkákba (szuflé formákba), sorakoztasd peremes tepsibe, majd alufóliával takard le. A tepsibe önts forró vizet, annyit, hogy a víz a tálkák felét ellepje. 150-160-as hőfokon gőzöld kb. 40 percig. 

Még forrón hintsd meg vékonyan barnacukorral, majd szakácsfáklyával karamellizáld rá a cukrot. (Karamellizáláshoz szakácsfáklyát sok helyen beszerezhetsz.) Végül a karamellréteget megszórhatod durvára vágott pisztáciával.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × négy =

hirdetés