Csalán: nemcsak teaként fogyasztható!

A csalán hazánk egész területén előfordul. Jelzi a talaj nitrogéntartalmát, ahol magas, ott összefüggő csalánmezőt alkotva elnyomja az aljnövényzetet. A növény minden része csalánszőrökkel borított, ha a bőrhöz ér, égető, viszkető érzést okoz. A csalán levelét, gyökerét már kétezer éve alkalmazzák a gyógyításban. 

A csalán levele többek között A-, C-, K1-vitamint, kálium és kálciumsókat, glükokinint (vércukorszint-csökkentő anyag), vasat tartalmaz. Kiváló immunerősítő. Fokozza az anyagcserét, eltávolítja a szervezetből a méreganyagokat, csökkenti a vér húgysavszintjét, vércukorszint-csökkentő. Külsőleg hajhullás, korpásodás és hajzsírosodás ellen használják, de bőrkiütések, rosszul gyógyuló sebek borogatására is kiválóan alkalmas.

A csalánban nagy mennyiségben található sárga színanyag (flavonoid), a legújabb kutatások szerint az áttétes daganatképződés növényi ellenszere. Külsőleg reumás, aranyeres panaszok enyhítésére ülőfürdőként ajánlják (200 g csalán forrázatát adjuk egy kád vízhez).

Teáját forrázással készítik, a napi adag 3-4 csésze

Tavasszal kúraszerűen érdemes 4 héten keresztül napi 3-4 csészével csalánteát fogyasztani

Csalános túró pirítóssal

A csalánt teaként sokan ismerik, de kevesen használják a konyhában! Pedig sokféleképpen felhasználhatjuk: nokedlibe, salátának, omlettbe, levesnek, főzelékként, felfújtnak, és még sorolhatnánk! Fontos! A nyers meg nem főzött csalán vesekárosodást és mérgezést okozhat! Párolva, főtt, sült ételekbe viszont nyugodtan felhasználható!

Fotók: Babicz Rita

Könyvajánló: Earl Mindell | Gyógyfüvek Bibliája, Kissné Dogossy Éva – Zsoldos Márton | A természet kincseskamrája

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − öt =

hirdetés