Cseresznyés-meggyes piskóta xilittel, extra adag gyümölccsel
Aki ezt a sütit megkóstolja, általában nem tud 3-4 szeletnél megállni, annyira finom! Pedig nincs benne semmi különös, nagyon egyszerűen elkészíthető. Extrája a sok gyümölcs s hogy az édeskés cseresznyét a savanykás meggyel párosítjuk. Nem cukorral, hanem Xilittel készítettük – kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos változat.
Napok kérdése, és véget ér a cseresznyeszezon, a fákról már túlérett, sötétvörös gyümölcsöket szüretelhetünk. A meggy viszont most kezd beérni. Kitűnő párosítás az édes és a savanyú gyümölcs süteményhez. Hagyományos piskótatésztát kell hozzá kikeverni. Kevesebb tojásból is készíthetjük a tésztát, melyet extra adag kimagozott gyümölccsel szórjunk meg. A gyümölcsöt felesleges cukrozni, ízesíteni (fahéjjal vagy szegfűszeggel), ízletes önmagában is. Cukor helyett használhatunk xilitet is – a növény alapú édesítőszer nagyjából 40 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmaz.
A Xilitről
A xilit teljesen cukorízű, cukor állagú édesítőszer. Ugyanúgy használhatjuk fel, mint a hagyományos cukrot, és ugyanannyi is kell belőle, mint a rendes cukorból. Kizárólag kelt tésztákhoz nem ajánlatos, mivel az élesztőgombák szaporodását gátolja. A xilit nem karamellizálódik. Előnyei: 40 %-kal kevesebb energiát tartalmaz, mint a cukor. Lassabban szívódik fel, emiatt nem okozs hirtelen vércukor emelkedést vagy hiperglikémiát. Nem ártalmas a fogakra, mivel a szájban található baktériumok nem képesek a xilitet felhasználni a szuvasodást előidéző savak termeléséhez. Érzékenyebb gyomrúaknál 4-6 hetes hozzászoktatási időszak javasolt. Nagyobb mennyiség fogyasztása hashajtó hatású.
Gyümölcsös piskóta xilittel
Hozzávalók
3 tojás szétválasztva
3 evőkanál xilit
3 púpozott evőkanál átszitált liszt
1 mokkáskanál sütőpor
1 tasak vaníliás cukor
csipetnyi só
kb. 30 dkg magozott cseresznye, meggy vegyesen
Elkészítés
A tojásfehérjét csipetnyi sóval verjük kemény habbá. A tojássárgákat a xilittel és a vaníliás cukorral keverjük össze fehéredésig, majd adjuk a tojáshabhoz és szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Keverjük össze az egészet, és a masszát öntsük közepes, sütőpapírral bélelt tepsibe. Szórjuk a masszára – egyenletesen – a gyümölcsöt. Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. 30 percig.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.