Cseresznyés-meggyes pite finom krémtöltelékkel
Nagyon finom krémes pite, idényben friss gyümölcsből készítve az igazi!
Hozzávalók a tésztához
28 dkg liszt
14 dkg vaj
2 evőkanál cukor
2 evőkanál hideg víz
1 citrom reszelt héja
Felső réteghez
4 közepes tojás szétválasztva
4 csapott evőkanál cukor
4 csapott evőkanál tejföl
2 evőkanál liszt
1 citrom reszelt héja
Töltelékhez
45 dkg magozott meggy
25 dkg magozott cseresznye
2 kávéskanál fahéj
2 evőkanál cukor
3 evőkanál gríz
Elkészítés
A lisztet dolgozzuk el a hideg vajjal, adjuk hozzá a cukrot és a reszelt citromhéjat. Gyorsan dolgozzunk, hogy ne melegedjen fel a vaj – két-három evőkanál hideg vizet adhatunk hozzá. Csomagoljuk fóliába, tegyük pár órára a hűtőbe. A tészta előző nap is elkészíthető.
A meggyet és a cseresznyét magozzuk ki.
A tésztát hidegen fólia segítségével nyújtsuk vékonyra, majd béleljük ki vele a kivajazott piteformát. Előmelegített sütőben 200-as hőfokon süssük 15-20 percig.
Közben készítsük el a felső réteget – a tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét verjük kemény habbá. A sárgáját a cukorral verjük fehéredésig. A kifehéredett sárgákhoz adjuk a tejfölt, a reszelt citromhéjat és a lisztet. Keverjük el, majd a sima masszához óvatosan keverjük hozzá a fehérjehabot.
A félig megsült tésztát szórjuk meg a grízzel, a grízre halmozzuk a kimagozott gyümölcsöket. Szórjuk meg cukorral és fahéjjal, majd borítsuk rá a masszát.
Tegyük vissza a forró sütőbe, és 180 fokon süssük kb. fél óráig.
Hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Fotó, recept: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.