Cseresznyés zabpelyhes szelet
Ennek a sütinek a fő összetevője a magas vitamin- és rosttartalmú zabpehely. Mellette szól még, hogy gyorsan elkészíthető, s persze nagyon finom.
Száraz összetevők
15 dkg dkg apró szemű natúr zabpehely
kb. 8 dkg zabpehelyliszt (finom búzaliszttel is elkészíthető és teljes kiőrlésű liszttel is)
2 teáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt gyömbér (elhagyható)
1 teáskanál szódabikarbóna
2 csipet só
A száraz összetevőket egy nagyobb tálban alaposan keverjük össze.
Almás, meggyes, sárgabarackos változatban is elkészíthetjük
A többi hozzávaló
10 dkg vaj
15 dkg barnacukor
4 evőkanál tejföl
1 csomag vaníliás cukor
1 egész tojás
kb. 25 dkg magozott cseresznye
3-4 evőkanál házi sárgabarack lekvár
Elkészítés
A vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá a cukrot, a tejfölt, és a többi hozzávalót. Alaposan keverjük össze, majd elegyítsük a száraz összetevőkkel. Pihentessük a tésztát kb. 20 percig, majd tegyük sütőpapírral bélelt közepes tepsi közepére és lapítsuk ki.
A masszára kenjünk vékonyan cseresznye- vagy meggylekvárt (mi cseresznyelekvárral készítettük).
A cseresznyét szépen elrendezve nyomkodjuk a masszába.
Sütési hőmérséklet: 180 Celsius fok, sütési idő kb. 35 perc.
A tésztája kissé morzsálódik, de nagyon finom édesség, érdemes elkészíteni! Fogyni nem fogunk tőle, de a zabpehely magas rost- és vitamintartalma miatt a szervezetünk hálás lesz érte. Másnap is finom.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.