Csicseriborsókrém gazdaságosan – így készíthetünk hummuszt házilag!
A hummusz szezámpasztával dúsított csicseriborsókrém, melyet a közel-keleti országokban előételként fogyasztanak többnyire lapos pita kenyérrel. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható. Finom mártogatós, kiváló ízesítője a szendvicseknek, gyakori kísérője salátáknak, csirke-, hal- és zöldségételeknek. A hummusz alapanyagainak köszönhetően rendkívül tápláló étel. Kenyérrel fogyasztva teljes értékű fehérjeforrás, sok kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat, mangánt, rezet, valamint E- és B-vitaminokat tartalmaz. Rosttartalma is jelentős.
A hummusz két fő összetevője, a csicseriborsó és a szezámmag jó hatással van a vér koleszterin- és lipidszintjére, rostjaik pedig segíthetnek megelőzni a cukorbetegséget. A szezámolaj egyes összetevői (lignánok) hatékonynak bizonyultak egyes rákfajták megelőzésében sőt kezelésében is.
Hozzávalók
25 dkg csicseriborsó (éjszakára áztassuk be)
Szezámpasztához – tahinihez
10 dkg szezámkrémpor
3-4 evőkanál olívaolaj
1-2 zúzott fokhagyma
fél dl víz
1 kk só
fél citrom leve
só, bors ízlés szerint
A hummusz tetejére: őrölt chili vagy chili őrlemény, petrezselyemzöld, olívabogyó
Tahini készítése
Keverjük a szezámkrémporhoz a zúzott fokhagymát, az olívaolajat, a sót, a vizet, majd botmixerrel turmixoljuk össze. Citromlével ízesítsük.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Hummusz készítése
Az éjszakára beáztatott csicseriborsót sós vízben főzzük puhára. Főzésidő: 1-1,5 óra. Öntsük le róla a vizet, majd a csicseriborsót tegyük egy nagyobb keverőtálba. Adjuk hozzá a tahinit majd botmixerrel pépesítsük. Ha túl sűrű krémet kapunk, vízzel, kevés olívaolajjal lazíthatjuk.
Tálalási tipp: pita kenyérrel vagy csíkokra vágott nyers vagy grillezett zöldségekkel fogyaszthatjuk.
Kapcsolódó receptek
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.