Csicseriborsókrém gazdaságosan – így készíthetünk hummuszt házilag!

hirdetés

A hummusz szezámpasztával dúsított csicseriborsókrém, melyet a közel-keleti országokban előételként fogyasztanak többnyire lapos pita kenyérrel. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható. Finom mártogatós, kiváló ízesítője a szendvicseknek, gyakori kísérője salátáknak, csirke-, hal- és zöldségételeknek. A hummusz alapanyagainak köszönhetően rendkívül tápláló étel. Kenyérrel fogyasztva teljes értékű fehérjeforrás, sok kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat, mangánt, rezet, valamint E- és B-vitaminokat tartalmaz. Rosttartalma is jelentős. 

A hummusz két fő összetevője, a csicseriborsó és a szezámmag jó hatással van a vér koleszterin- és lipidszintjére, rostjaik pedig segíthetnek megelőzni a cukorbetegséget. A szezámolaj egyes összetevői (lignánok) hatékonynak bizonyultak egyes rákfajták megelőzésében sőt kezelésében is.

Hozzávalók

25 dkg csicseriborsó (éjszakára áztassuk be)

Szezámpasztához – tahinihez

10 dkg szezámkrémpor

3-4 evőkanál olívaolaj

1-2 zúzott fokhagyma

fél dl víz

1 kk só

fél citrom leve

só, bors ízlés szerint

A hummusz tetejére: őrölt chili vagy chili őrlemény, petrezselyemzöld, olívabogyó

Tahini készítése

Keverjük a szezámkrémporhoz a zúzott fokhagymát, az olívaolajat, a sót, a vizet, majd botmixerrel turmixoljuk össze. Citromlével ízesítsük.

hirdetés 

hirdetés 

Hummusz készítése

Az éjszakára beáztatott csicseriborsót sós vízben főzzük puhára. Főzésidő: 1-1,5 óra. Öntsük le róla a vizet, majd a csicseriborsót tegyük egy nagyobb keverőtálba. Adjuk hozzá a tahinit majd botmixerrel pépesítsük. Ha túl sűrű krémet kapunk, vízzel, kevés olívaolajjal lazíthatjuk.

Tálalási tipp: pita kenyérrel vagy csíkokra vágott nyers vagy grillezett zöldségekkel fogyaszthatjuk.

Kapcsolódó receptek

Pita és falafel, azaz csicseriborsó fasírt kenyérlepénnyel
Csicseriborsós­-zöldséges ragu

 

 

hirdetés

Szépítők Magazin

Életszépítők néven kezdődött a történetem 2012-ben. Magazinként 2013 óta olvashatsz. Független, önerőből fenntartott magazin vagyok a weboldalak rengetegében. Ha mondanivalód van vagy szeretnél bemutatkozni nálam saját alkotással, írj az info@szepitokmagazin.hu e-mail címre!

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás