Vadkovászos csigazsemle fűszerolajjal

A vadkovász bármilyen kelt tészta készítésére alkalmas, akárcsak a jól megszokott élesztő. Igaz, sokáig tart, mire asztalra kerül a kenyér vagy a péksütemény, mégis érdemes időt áldozni rá azoknak a háziasszonyoknak is, akik hétköznap nem érnek rá ilyesmivel foglalkozni. A hétvége azonban tökéletesen megfelel arra, hogy ilyen típusú kelt tésztát süssenek. Ez a csigavonal rajzolatú zsemle garantáltan ámulatba ejt kicsiket-nagyokat  egyaránt, és nem utolsósorban nagyon finom is. 

Természetesen friss élesztővel is elkészíthető, de akkor az előkészületekre szánt aktív vadkovász helyett összesen kb. 60 dkg liszttel kell dolgozni, amire 3 dkg élesztőt és kb. 2,5 dl vizet lehet számolni. Kicsit más ízű lesz a zsemlénk.

Hozzávalók 6 zsemléhez

10 dkg vadélesztő + 1 dl langyos víz + 10 dkg kenyérliszt

25 dkg kenyérliszt

20 dkg finomliszt

1 csapott ek só

1 tk őrölt kömény

2,5 ek fűszerolaj (fokhagyma, színes bors, fekete bors, bazsalikom, rozmaring, olívaolaj)

1 tk őrölt pirospaprika

kb. 2 dl langyos víz

(lenmag a szóráshoz)

Elkészítés

Az előkészületekhez a befőttes üvegben lévő vadkovászt elkeverjük 1 dl vízzel, valamint 10 dkg kenyérliszttel, és letakarva hagyjuk, hogy felfusson.

1. A felfutott vadélesztőre rászitáljuk a liszteket, hozzáadjuk a sót, a köményt, valamint 0,5 ek fűszerolajat, és összeállítjuk a tésztát.

2. A két egyenlő részre vágjuk, az egyikhez 1 ek olívaolajat összekeverünk 1 tk paprikával, a kapott piros olajat elosztjuk a kilapogatott tésztán, megdagasztjuk (halvány narancssárga lesz), majd kilisztezett kelesztőtálban, letakarva, meleg helyen pihentetjük 10 percet.

3. A másik tésztaadagot csak 1 ek fűszerolajjal dagasztjuk ki, és ezt is letakarva pihentetjük 10 percet. Ezután mindkét tésztát újra megdagasztjuk és ismét pihentetjük, de ezúttal 20 percet.

4. Az idő leteltével külön-külön meghajtogatjuk mindkettőt: a tésztát kissé kihúzzuk, hogy téglalap alakú legyen, és fentről le, ill. balról jobbra is egymásra hajtjuk. Kelesztőtálba tesszük, betakarjuk és 1 órát pihentetjük.

5. Ezután megismételjük a hajtogatást, megint 1 órát várunk és ismét meghajtogatjuk.

Harmadszorra is így járunk el.

6. Ha a tészták szépen megkeltek, lisztezett felületre borítjuk úgy, hogy a korábbi hajtás legyen felül.

7. Külön-külön, kb. 0,5 cm vastag, egyforma nagyságú téglalap alakúra nyújtjuk és egymásra tesszük úgy, hogy a fehér tészta legyen alul.

8. A két réteget kicsit összenyomkodjuk, hogy sütéskor ne nyíljanak annyira szét, majd hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük, ahogy a rétest szokták.

9. Ezt a kb. 30 cm hosszú tésztahengert 6 egyenlő részre vágjuk, úgy fordítjuk, hogy kör alakú alapjukon álljanak, és a tenyerünkkel felülről rájuk nyomunk, hogy laposabbak legyenek.

10.Sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük és letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük. A sütőt közben 220°C-ra előmelegítjük, az aljába pedig egy tálka vizet teszünk, hogy gőz képződjön.

11.Ha a zsemlék megkeltek, tetejüket megkenjük vízzel, megszórhatjuk lenmaggal, sütőbe dugjuk, majd 200°C-ra mérsékeljük a hőt és készre sütjük a péksütiket. Rácson hagyjuk kihűlni.

 

Sütési mód: alul-felül sütés

Sütési idő: kb. 25 perc

Jó étvágyat!

 

Szenti Gabi

Sünis kanál blog >>

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 − négy =

hirdetés