Csíkos foszlós kalács

Egyszerűen elkészíthető, csak kell egy kis türelem hozzá, de megéri a fáradságot – a tésztája könnyű, foszlós, ízletes.

Hozzávalók

50 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

2,5 dl tej

4 evőkanál cukor

2 evőkanál kakaó

10 dkg vaj

1 evőkanál étolaj

1 kk só

1 egész tojás

1 tojássárgája

1/2 citrom reszelt héja

1/2 narancs reszelt héja

Elkészítés

fonottcsikoskalacs3

A tejet langyosítsuk meg, morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá egy evőkanál cukrot és hagyjuk felfutni.

A lisztet szitáljuk egy tálba. Adjuk hozzá a maradék cukrot, a sót, a reszelt héjakat és a tojásokat.

A vajat olvasszuk fel.

Öntsük a liszt közebébe a felfutott élesztőt, az olvasztott vajat, majd dagasszuk. Borítsuk deszkára és gyúrjuk fényes, rugalmas tésztává.

Felezzük el a tésztát. Az egyik felét gyúrjuk cipóvá, tegyük lisztezett tálba, fedjük le fóliával.

A kakaót tegyük abba a tálkába, amelyikben a vajat olvasztottuk, adjunk hozzá kevés olajat, és addig keverjük, amíg sűrű masszát kapunk.

A fél adag tésztába dolgozzuk bele a kakaós masszát. Enyhén lisztezzük, hogy ne ragadjon; pár percnyi gyúrás után egynemű barna színű tésztát kapunk.

Ezt is gyúrjuk cipóvá, tegyük egy tálba, fedjük le fóliába és kelesszük a duplájára. (A kelesztési idő legalább egy óra.)

A duplájára kelt cipókat vágjuk három egyenlő részre; 3 fehér és 3 kakaós tésztát kapunk. Mindegyiket nyújtsuk egyesével vékony téglalappá (egyszerre egy rudat érdemes elkészíteni a kétféle színből). A fehér lapra helyezzük a kakaósat, sodrófával hengereljük át, majd tekerjük fel és sodorjunk belőle rudat.

A műveletet végezzük el a maradék tésztával, majd hármas fonással fonjuk össze a tésztarudakat. A végeit hajtogassuk alá és tegyük egy hosszúkás sütőformába kelni, legalább egy óráig pihenjen a tészta sütés előtt.

Kenjük meg a tetejét tojásfehérjével, hagyjuk kicsit száradni, majd kenjük át tejjel is.

180-as hőfokon előmelegített sütőben – légkeveréssel – süssük 30-35 percig. Húsz perc sütés után mérsékeljük a hőfokot 170-re, hogy ne égjen meg a teteje.

Az elkészült kalácsot vékonyan kenjük át tejjel, hogy még fényesebb legyen.

A hagyományos foszlós kalács receptje  >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy − 7 =

hirdetés