Csíkos foszlós kalács
Egyszerűen elkészíthető, csak kell egy kis türelem hozzá, de megéri a fáradságot – a tésztája könnyű, foszlós, ízletes.
Hozzávalók
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
4 evőkanál cukor
2 evőkanál kakaó
10 dkg vaj
1 evőkanál étolaj
1 kk só
1 egész tojás
1 tojássárgája
1/2 citrom reszelt héja
1/2 narancs reszelt héja
Elkészítés
A tejet langyosítsuk meg, morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá egy evőkanál cukrot és hagyjuk felfutni.
A lisztet szitáljuk egy tálba. Adjuk hozzá a maradék cukrot, a sót, a reszelt héjakat és a tojásokat.
A vajat olvasszuk fel.
Öntsük a liszt közebébe a felfutott élesztőt, az olvasztott vajat, majd dagasszuk. Borítsuk deszkára és gyúrjuk fényes, rugalmas tésztává.
Felezzük el a tésztát. Az egyik felét gyúrjuk cipóvá, tegyük lisztezett tálba, fedjük le fóliával.
A kakaót tegyük abba a tálkába, amelyikben a vajat olvasztottuk, adjunk hozzá kevés olajat, és addig keverjük, amíg sűrű masszát kapunk.
A fél adag tésztába dolgozzuk bele a kakaós masszát. Enyhén lisztezzük, hogy ne ragadjon; pár percnyi gyúrás után egynemű barna színű tésztát kapunk.
Ezt is gyúrjuk cipóvá, tegyük egy tálba, fedjük le fóliába és kelesszük a duplájára. (A kelesztési idő legalább egy óra.)
A duplájára kelt cipókat vágjuk három egyenlő részre; 3 fehér és 3 kakaós tésztát kapunk. Mindegyiket nyújtsuk egyesével vékony téglalappá (egyszerre egy rudat érdemes elkészíteni a kétféle színből). A fehér lapra helyezzük a kakaósat, sodrófával hengereljük át, majd tekerjük fel és sodorjunk belőle rudat.
A műveletet végezzük el a maradék tésztával, majd hármas fonással fonjuk össze a tésztarudakat. A végeit hajtogassuk alá és tegyük egy hosszúkás sütőformába kelni, legalább egy óráig pihenjen a tészta sütés előtt.
Kenjük meg a tetejét tojásfehérjével, hagyjuk kicsit száradni, majd kenjük át tejjel is.
180-as hőfokon előmelegített sütőben – légkeveréssel – süssük 30-35 percig. Húsz perc sütés után mérsékeljük a hőfokot 170-re, hogy ne égjen meg a teteje.
Az elkészült kalácsot vékonyan kenjük át tejjel, hogy még fényesebb legyen.
A hagyományos foszlós kalács receptje >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.