Csipkemintás vajas keksz

pate sablée kiválóan mintázható csipkével vagy sütimintázó hengerrel. Magas cukor- és vajtartalmú tészta, omlós és ízletes. Használhatjuk különféle ízesítésű kekszek alapjaként, de különféle gyümölcsökkel is megtölthetjük.

Hozzávalók több mint 50 darab kekszhez

250 g finomliszt

200 g enyhén puha vaj

100 g porcukor

egy csipet tengeri só

2 db tojássárgája

1/2 rúd vanília kikapart magjai

Elkészítés

A munkafelületre halmozzuk a lisztet, egy mélyedést formázunk a közepén. A vajat beledaraboljuk. Rászórjuk a sót és a porcukrot. Ujjainkkal összedolgozzuk a vajat a cukorral, a sóval és némi liszt is kerülhet hozzá. Hozzáadjuk a tojássárgákat, amiben elkevertük a vanília magjait. Összedolgozzuk a vajas morzsalékkal, végül beledolgozzük az összes lisztet.

A homogén tésztát a tenyerünkkel többször nyomkodjuk meg (magunktól távolítva a tésztát), hogy teljesen sima legyen. Folpackba csomagolva tegyük a fagyasztóba 20 percre. (A jól becsomagolt tészta eláll a hűtőben 1 hétig, a fagyasztóban 3 hétig.)

Béleljük ki a sütőlapot sütőpapírral, melegítsük elő a sütőt 170 fokra.

 

A tésztát osszuk kétfelé – amíg az egyikkel dolgozunk, a másik felét tegyük a hűtőbe. Enyhén lisztezett munkalapon nyújtsuk a tésztát nagyjából 5 milliméter vastagra. Borítsuk rá a csipkét és így nyújtsuk tovább a tésztát, kb. 3 milliméter vastagra.

A csipkét távolítsuk el, majd tetszőleges formájú kiszúróval formázzunk kekszeket.

A kekszeket 170 fokon 7-8 perc alatt süssük meg – gyorsan megsülnek, figyeljünk arra, nehogy nagyon megpiruljanak, vagy megégjenek.

Fotók, recept: Szeretetrehangoltan

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × három =

hirdetés