Csodagumó kertben, lakásban: télen eltűnik, nyáron nő a gumipálma

A csodagumó vagy gumipálma különlegessége, hogy késő ősszel elhullatja leveleit és teljesen visszahúzódik a föld alá. A felszínen látható növényrészek teljesen eltűnnek a szemünk elől. Kora nyáron bújik elő és lemaradását behozva gyors, erőteljes növekedésnek indul. Hiába húzódik vissza a föld alá a hideg hónapokban, az előbújó növény évről évre nagyobb lesz. Nagyra tud nőni, szárnyalt levelei az 1,3 méteres hosszúságot is elérhetik.

A gumipálma nem minden évben hoz virágot, de amikor virágzik, nem lehet nem észrevenni. Röpke egy hétig nyíló bíborvörös-foltos virága hosszú, tőrszerű, elérheti a fél méteres magasságot is. Különlegesen szép, de az átható szaga sokak számára elviselhetetlen.

 

 

A gumipálma tavasztól késő őszig maradhat a szabadban (edényben vagy a földben), a gumókat viszont fedett helyen kell átteleltetni. Nálunk cserépben, a földjében telelt át. Szobában is tarthatjuk. Fényigényes, de ne tegyük a tűző napra. Vízigényes, ne hagyjuk a földjét teljesen kiszáradni. Gumóról szaporítható.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + 2 =

hirdetés