Csokis-diós kocka. Glutén- és laktózmentes recept
Horváth Zsuzsi vagyok, a főzés szerelmese. A blogommal a régi vágyam vált valóra. A RozéKacsa egy darabka belőlem.
A főzés a hobbim, a szenvedélyem. Már egész kislánykoromban anyukám mellett tüsténkedtem a konyhában, az ünnepekre mindig közösen készültünk, ez nagyon meghatározó gyerekkori élményem. Imádok recepteket böngészni, szakácskönyveket bújni, főzős műsorokat nézni és mindig új ízeket kipróbálni.
Célom elsősorban az, hogy megszerettessem a főzést, hogy lássák a háziasszonyok, anyukák, fiatalok, hogy főzni egyrészt nem ördöngösség, másrészt örömmel is lehet, nem csak kényszerből, a napi rutin részeként. A leggyakoribb visszacsatolás, amit kapok, hogy a blogom még nem főző embereket is arra ösztönöz, hogy fakanalat ragadjanak, ennél nagyobb dicséret nem is kell.
Ezt a sütit évek óta rendszeresen sütöm, és eddig akárki evett belőle, mindig volt valaki, aki elkérte a receptjét. Egyszerű, gyors, szinte mindig van otthon hozzá minden, egyszerűen világbajnok! Gyakorlatilag egy kakaós-diós piskótáról van szó, de a végeredmény sokkal finomabb. Aki egyszer megsüti, annál tuti bekerül az állandó repertoárba! És még egy nagy előnye: gluténmentes és laktózmentes (ha a mázat margarinból készítjük).
Hozzávalók
közepes, magas falú tepsihez (ajánlott méret: 24×34 cm)
8 tojás szétválasztva
18 dkg porcukor (nyírfacukorral készítve paleo)
18 dkg darált dió
1 cs sütőpor
3 tk holland kakaópor (jó minőségűt használjatok!)
A mázhoz
12 dkg vaj (vagy margarin)
15 dkg cukor
3 ek holland kakaópor
Elkészítés
A tojásfehérjét robotgéppel kemény habbá verjük, egy csipet sót is tegyünk bele!
A sárgáját és a porcukrot is fehéredésig verjük, majd mehet bele a sütőporral és a kakaóporral elkevert darált dió.
A tojásfehérje habot 3 adagban adom hozzá: az első két adagot simán még a robotgéppel keverem hozzá (legkisebb fokozaton), az utolsó harmadot már csak egy spatulával kézzel forgatom hozzá, nehogy összetörjön a hab.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és légkeveréses sütőben 170 fokon kb. fél óra alatt (tűpróbáig) készre sütjük. Még melegen kiborítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy másik deszka segítségével visszafordítjuk.
Amíg hűl egy picit, elkészítjük a mázat. A vajat felolvasztjuk és belekeverjük a cukrot, ha beleolvadt, akkor már nem melegítjük tovább, kézi habverővel csomómentesre keverjük a kakaóporral, majd a süti tetejére öntjük, szépen elterül, vagy egy spatula segítségével szétkenjük. Egy óra alatt – hűvös helyen – megszilárdul és akkor gyönyörűen szeletelhető.
A máz díszíthető dekorgyönggyel, vagy durvára vágott dióval (vagy mással), de én így simán, fényesen szeretem a legjobban.
RozéKacsa a Facebookon >>
Gondolatok, élmények életigenlőknek
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Több százezren olvasnak havonta. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.
Ide írhatod a véleményed!
Want to join the discussion?Feel free to contribute!