Csokis-diós kocka

rozekacsaHorváth Zsuzsi vagyok, a főzés szerelmese. A blogommal a régi vágyam vált valóra. A RozéKacsa egy darabka belőlem.

A főzés a hobbim, a szenvedélyem. Már egész kislánykoromban anyukám mellett tüsténkedtem a konyhában, az ünnepekre mindig közösen készültünk, ez nagyon meghatározó gyerekkori élményem. Imádok recepteket böngészni, szakácskönyveket bújni, főzős műsorokat nézni és mindig új ízeket kipróbálni.

Célom elsősorban az, hogy megszerettessem a főzést, hogy lássák a háziasszonyok, anyukák, fiatalok, hogy főzni egyrészt nem ördöngösség, másrészt örömmel is lehet, nem csak kényszerből, a napi rutin részeként. A leggyakoribb visszacsatolás, amit kapok, hogy a blogom még nem főző embereket is arra ösztönöz, hogy fakanalat ragadjanak, ennél nagyobb dicséret nem is kell.

Nem a saját kedvenc receptemet küldöm (ilyen nincs is), hanem az olvasóimét. Ezt a sütit évek óta rendszeresen sütöm, és eddig akárki evett belőle, mindig volt valaki, aki elkérte a receptjét. Egyszerű, gyors, szinte mindig van otthon hozzá minden, egyszerűen világbajnok! Gyakorlatilag egy kakaós-diós piskótáról van szó, de a végeredmény sokkal finomabb. Aki egyszer megsüti, annál tuti bekerül az állandó repertoárba! És még egy nagy előnye: gluténmentes és laktózmentes (ha a mázat margarinból készítjük).

Diós csokis gasztroblogom

Hozzávalók

8 tojás szétválasztva

18 dkg porcukor (nyírfacukorral készítve paleo)

18 dkg darált dió

1 cs sütőpor

3 tk holland kakaópor (jó minőségűt használjatok!)

A mázhoz

12 dkg vaj (vagy margarin)

15 dkg cukor

3 ek holland kakaópor

Elkészítés

A tojásfehérjét robotgéppel kemény habbá verjük, egy csipet sót is tegyünk bele!

A sárgáját és a porcukrot is fehéredésig verjük, majd mehet bele a sütőporral és a kakaóporral elkevert darált dió.

A tojásfehérje habot 3 adagban adom hozzá: az első két adagot simán még a robotgéppel keverem hozzá (legkisebb fokozaton), az utolsó harmadot már csak egy spatulával kézzel forgatom hozzá, nehogy összetörjön a hab.

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és légkeveréses sütőben 170 fokon kb. fél óra alatt (tűpróbáig) készre sütjük. Még melegen kiborítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy másik deszka segítségével visszafordítjuk.

Amíg hűl egy picit, elkészítjük a mázat. A vajat felolvasztjuk és belekeverjük a cukrot, ha beleolvadt, akkor már nem melegítjük tovább, kézi habverővel csomómentesre keverjük a kakaóporral, majd a süti tetejére öntjük, szépen elterül, vagy egy spatula segítségével szétkenjük. Egy óra alatt megszilárdul és akkor gyönyörűen szeletelhető.

A máz díszíthető dekorgyönggyel, vagy durvára vágott dióval (vagy mással), de én így simán, fényesen szeretem a legjobban.

RozéKacsa a Facebookon >>
hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × kettő =

hirdetés