Sütni nem kell, csak hűteni: csináljunk csokis kekszet!

Az indiai származású Sala Kannan népszerű gasztroblogger, receptjeit a Veggie Belly oldalon publikálja. Az alábbi csokis keksz receptjét az édesanyjától leste el – egymás között csak hűtőszekrény sütinek nevezik, merthogy az ínycsiklandó édesség nem igényel sütést, csak hűtést.

Indiában Britannia vagy Marie kekszből készítik, az Egyesült Királyságban McVities kekszből, az USA-ban graham kekszből. Mindegyikre jellemző, hogy nem túl édes, teljes kiőrlésű búzalisztből készülnek. Ilyen kekszet ajánl hozzá – a hazai felhozatalból.

Hozzávalók

kb. 12 darab keksz

175 gr tejcsokoládé

55 gr étcsokoládé

4 evőkanál vaj

2 evőkanál tej

4 evőkanál cukor vagy méz

(A tej- és étcsokoládé aránya tetszés szerint változtatható.)

Elkészítés

A kekszeket törjük össze nagyobb darabokra, majd tegyük egy közepes tálkába.

Vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládédarabokat, ügyelve arra, hogy a csokis tálka ne érjen a forró vízbe, majd folytonos kevergetés mellett adjuk hozzá a vajat, a tejet és a cukrot/mézet.

Pár percig hagyjuk hűlni a csokimasszát, majd keverjük hozzá a kekszdarabokat és ezt is hagyjuk hűlni nagyjából negyed óráig.

A masszát folpackkal bélelt közepes, hosszúkás mély sütőformába vagy őzgerinc formába töltsük. A megtöltött formát néhányszor finoman csapkodjuk a munkafelülethez, hogy mindenhova egyenletesen eljusson és távozzanak a légbuborékok. A tetejét spatulával simítsuk el.

Tegyük hűtőbe legalább 3 órára. Fogyasztás, szeletelés előtt hagyjuk kicsit állni szobahőmérsékleten, majd vékonyan felszeletelve vagy kockára vágva tálaljuk.

Fotók, recept: www.veggiebelly.com

 

Ajánló

Olasz álomdesszert
Panna cotta, ahogyan Erika készíti

Görög finomság: citromos-fűszeres darakocka

Kipróbált recept:
svéd fahéjas kifli

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − kilenc =

hirdetés