Sütni nem kell, csak hűteni: csináljunk csokis kekszet!
Az indiai származású Sala Kannan népszerű gasztroblogger, receptjeit a Veggie Belly oldalon publikálja. Az alábbi csokis keksz receptjét az édesanyjától leste el – egymás között csak hűtőszekrény sütinek nevezik, merthogy az ínycsiklandó édesség nem igényel sütést, csak hűtést.
Indiában Britannia vagy Marie kekszből készítik, az Egyesült Királyságban McVities kekszből, az USA-ban graham kekszből. Mindegyikre jellemző, hogy nem túl édes, teljes kiőrlésű búzalisztből készülnek. Ilyen kekszet ajánl hozzá – a hazai felhozatalból.
Hozzávalók
kb. 12 darab keksz
175 gr tejcsokoládé
55 gr étcsokoládé
4 evőkanál vaj
2 evőkanál tej
4 evőkanál cukor vagy méz
(A tej- és étcsokoládé aránya tetszés szerint változtatható.)
Elkészítés
A kekszeket törjük össze nagyobb darabokra, majd tegyük egy közepes tálkába.
Vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládédarabokat, ügyelve arra, hogy a csokis tálka ne érjen a forró vízbe, majd folytonos kevergetés mellett adjuk hozzá a vajat, a tejet és a cukrot/mézet.
Pár percig hagyjuk hűlni a csokimasszát, majd keverjük hozzá a kekszdarabokat és ezt is hagyjuk hűlni nagyjából negyed óráig.
A masszát folpackkal bélelt közepes, hosszúkás mély sütőformába vagy őzgerinc formába töltsük. A megtöltött formát néhányszor finoman csapkodjuk a munkafelülethez, hogy mindenhova egyenletesen eljusson és távozzanak a légbuborékok. A tetejét spatulával simítsuk el.
Tegyük hűtőbe legalább 3 órára. Fogyasztás, szeletelés előtt hagyjuk kicsit állni szobahőmérsékleten, majd vékonyan felszeletelve vagy kockára vágva tálaljuk.
Fotók, recept: www.veggiebelly.com
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.