Kívül roppanós, belül puha: csokis pöffeteg
Nagyon finom keksz – a roppanós édes kéreg finom puha csokis tésztát rejt. Fehér csokoládéval is elkészíthető.
Hozzávalók
15 dkg étcsokoládé (legalább 60% kakaótartalmú)
15 dkg liszt
3 dkg cukrozatlan kakaó (20-22% kakaótartalommal)
1 teáskanál sütőpor
10 dkg vaj
10 dkg cukor
1 csomag bourbon vaníliás cukor
1 egész tojás
2 evőkanál tej
A hempergetéshez
5 dkg kristálycukor
5 dkg porcukor
Elkészítés
A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. A vajat a cukrokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk az egész tojást, végül belekeverjük az olvasztott csokoládét.
A liszthez szitáljuk a kakaóport és a sütőport, hozzáadunk egy csipet sót, és összekeverjük. Két részletben a vajas-csokis masszához keverjük a két kanál tejet is.
Lágy tésztát kapunk. Csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőszekrénybe legalább 3 órára (egy éjszakán át is pihentetjük).
A hűtőből kivéve osszuk a tésztát 25 részre – én ki szoktam mérni, hogy egyformák legyenek, 30 grammos egy golyó. A tésztából gömböket formálunk. A gömböket először kristálycukorba, majd porcukorba forgatjuk.
Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk őket, és 180-as hőfokon 12-13 percig sütjük. Figyeljünk a sütési időre, mert ha tovább sütjük, kiszáradnak.
Lágynak tűnhet a tészta 12-13 percnyi sütés után, de nem kell megijedni, ha kihűl, finom roppanós kérge lesz, belül pedig puha csokoládés csoda!
Jó étvágyat hozzá!
Fotók, recept: by Margó >>
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.