Az egyiknek sikerül, a másiknak nem. A csúcsteljesítmény buktatói. Hogyan válassz olyan célt, amire érdemes feltenni az életed? Vár a Nyitott Akadémia

Talán nincs is ember, aki ne szeretné önmagából és az életéből kihozni mindazt, amit lehetséges. Hogy ki mit tekint céljának, mely területen szeretne valamit elérni, milyen eredményekkel lenne elégedett, az nagyon változó. Egy értelmes, teljes élethez hozzátartozik az a szándék, hogy az ember megvalósítson valamit, valamit, amibe beleadhatja hitét, energiáját, munkáját, idejét. Hogy kihozza magából a csúcsteljesítményt, megtegyen mindent, ami tőle telik. Mégis, viszonylag ritkán sikerül elérni a vágyott célt. Az úton el lehet bukni; elveszíthetjük közben a motivációt, a hitet, a kudarcok megpróbálják az erőt, elcsüggesztenek, és a könnyebb ellenállás irányába fordulhatunk. Van, aki el sem indul, mert nem hiszi magáról, hogy képes elérni a célját, s van, aki a célját sem találja vagy mellélő vele. Rosszul méri fel az adottságait, képességeit, erejét. Azzal szembesül, hogy erőn felüli energiabefektetéssel sem ér el komolyabb eredményt. S – másik végletként – van, aki nagyon is sikeres, mégsem elégedett.

Hogyan válassz olyan célt, amire valóban érdemes feltenni az életedet, amit még akkor sem bánsz meg, ha történetesen elbuksz. Hogyan küzdhetsz meg a nehézségekkel, akadályokkal, melyekkel menet közben találkozol?

December 2-án ezekre a kérdésekre összpontosítanak a Nyitott Akadémia előadásai. (Helyszín: 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.) 

Előadók & előadások

Dr. Buda László

Pszichiáter, pszichoterapeuta, a Pécsi Tudományegyetem korábbi tanszékvezetője, a szomatodráma nevű módszer megalkotója

Én nem is erre vágytam!

A teljesítmény és a siker általában pozitív értékek a kultúránkban, és ez jól is van így. Alkotni, kiemelkedni, olyasmit letenni az asztalra, ami tényleg számít: felemelő érzés. Másrészt, a pszichoterapeuta rendelőjében kiderül: sok ember él át csalódást és szomorúságot azzal kapcsolatban, hogy túlságosan sokat feccölt valamibe, feleslegesen. Felverekedte magát a létrán, amiről utóbb kiderült: nem a jó falhoz lett támasztva. Vajon milyen tévedések vezetnek el egy ilyen helyzethez, és mi a teendő ilyenkor?

Risztov Éva

Olimpiai bajnok, háromszoros világbajnoki ezüstérmes, hétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes (hatszor 50 méteres medencében, egyszer nyílt vízben), egyszeres Európa-bajnoki bronzérmes, hatszoros rövid pályás Európa-bajnok, hétszeres ifjúsági Európa-bajnok, a felnőttek között ötvennyolcszoros országos bajnok magyar úszó

Hogyan álljunk talpra a mélypontok után?

Risztov Éva úgy lett ötvennyolcszoros magyar bajnok, Európa-csúcstartó, majd olimpiai bajnok úszó, hogy az alkati adottságai erre tulajdonképpen nem predesztinálták. Ötéves korától küzdött azért, hogy választott sportágában feljusson a csúcsra, de pályafutása dimbes-dombos volt, több komoly mélyponttal. Valahonnan azonban újra meg újra erőt merített, és mindig felállt. Ez a szívósság, ez a kitartás, ez az imponáló küzdeni tudás mások szemében is még jobban megemelte teljesítménye értékét, és amikor végül a nyakába akasztották az olimpiai aranyat, sok honfitársa sírt a meghatottságtól a képernyők előtt. Risztov Éva tudja, mi a titka annak, hogy ne maradjunk a padlón, ha már egyszer odakerültünk – és ezt december 2-án el is meséli.

Pál Feri

Római katolikus pap, mentálhigiénés szakember. 1987-ben felnőtt magyar magasugró bajnok lett. 1996. június 15-én szentelték pappá Esztergomban. 2005-től a SOTE Mentálhigiéné Intézet oktatója. Papi pályafutásának kezdetétől tart heti rendszerességgel előadásokat pszichológia, spiritualitás, mentálhigiéné témakörben. Tevékenységét 2011-ben Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, 2013-ban Prima Primissima díjjal ismerék el

Mit akarsz valójában: teljesítményt vagy sikert?

Pál Feriről sokan nem sejtik, hogy mennyire teljesítmény- és eredményorientált. Egykori országos bajnok magasugróként megőrzött valamit sportolói mentalitásából, és nagyon nem mindegy számára, hogy amit tesz, azt milyen minőségben és hatásfokkal teszi, hány embert ér el vele, és nekik valódi értéket, segítséget tud-e nyújtani. Világéletében intenzíven foglalkoztatta a teljesítmény témája, de talán most először fog kifejezetten erről beszélni.

Teljesítmény vagy siker? Melyikre törekszünk valójában, melyiknek mik a sajátosságai, és melyiktől kapjuk meg azt, amire igazán vágyunk? Mi van akkor, ha nagy teljesítményt produkálunk, valami miatt mégsem jön a siker? És ha a siker teljesítmény nélkül hullik az ölünkbe? Boldoggá tesz-e a teljesítmény, ha pedig nem, akkor érdemes-e mégis törekednünk rá?

Al Ghaoui Hesna

Prima Primissima díjas külpolitikai újságíró, haditudósító. Elsősorban konfliktuszónákból adott tudósításai tették ismertté – forgatott a Gázai övezetben és a libanoni palesztin menekülttáborban is

A félelem mint hajtóerő

Korunk egyik nagy témája a félelem, és még csak háború sem kell ahhoz, hogy éppen ez tántorítson el a céljainktól, az elveinktől, az értékeinktől – és akadályozza meg, hogy elérjük azt a teljesítményt, amire egyébként képesek volnánk. A félelem – sokszor alattomosan – elkezdi átvenni az irányítást az életünkben, és olyan döntésekre sarkall, amelyek egyáltalán nem vallanak ránk.

A félelem felszínre hozhatja a legjobb, de a legrosszabb oldalunkat is. Vajon mitől függ, hogy melyiket? Hogyan alakul ki bennünk a félelem érzése, milyen fiziológiai folyamatok játszódnak le ilyenkor a szerveztünkben, amelyek befolyásolják, hogy végül miként viselkedünk, milyen döntéseket hozunk, és hogyan érezzük magunkat a bőrünkben? Hogyan lehet a félelmet hajtóerővé alakítani, hogy ne akadályozza, hanem éppenséggel segítse a céljaink megvalósítását? Hesna ezekre a kérdésekre keresi a választ előadásában.

Dr. Mérő László

Matematikus-pszichológus, az ELTE Gazdaságpszichológiai szakcsoportjának egyetemi tanára. Több mint tíz hazai és külföldi egyetemen tanított többek között gondolkodási stratégiákat, játékelméletet és pszichometriát. Szélesebb közönségnek írt, számos idegen nyelvre lefordított ismeretterjesztő könyvei közül az Észjárások, az Új észjárások és a Mindenki másképp egyforma a legismertebbek

Egyéni stratégiák a kimagasló teljesítményhez

Nincs általános jó tanács, amelynek megfogadásával mindig, biztosan a legjobbat hozhatjuk ki magunkból. Ez ugyanis nagyban függ attól, hogy milyen területen működünk. Az olyan területeken például, ahol aránylag kicsik a hozzáértő emberek közötti különbségek – mint például a rövidtávfutásban –, egészen másfajta hozzáállás bizonyul hatékonynak, mint az olyan területeken, ahol a különbségek nagyok – ilyen például a hosszútávfutás. Persze van néhány hasznos általános alapelv, de tudni kell azt is, hogy ami az egyik területen jól működik, az a másikon kifejezetten sikertelenséghez vezethet.

Hogyan dönthetjük el, hogy a mi céljaink, a mi csúcsteljesítményünk eléréséhez milyen stratégiára lesz szükség? Dr. Mérő László előadásából kiderül.

Böjte Csaba

Ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója. Az általa létrehozott gyermekmentő szervezet célja az Erdélyben nehéz körülmények között élő gyermekek felkarolása. Mára tevékenységét elismerik egész Erdélyben, Romániában és Magyarországon is

A teljesítmény, amely valóban elégedetté tesz

Ha valaki a kemény munkájának, komoly idő- és energia-befektetésének köszönhetően megnyer egy sportversenyt, vagy sikereket ér el az üzleti életben, esetleg szép eredményeket mutat fel valamilyen tudományos vagy kreatív területen, az mindenképpen tiszteletre és elismerésre méltó – de nem biztos, hogy hosszabb távon boldoggá is teszi az illetőt. Ezt jól tudjuk számos olyan élsportoló, üzletember és alkotó személyiség életútjából, beszámolójából, akik csak sikeresek lettek, de elégedettek nem.

Napjainkban viszonylag keveset beszélünk arról a fajta teljesítményről, amelynek nem az az elsődleges célja, hogy saját magunknak szerezzünk dicsőséget vagy pénzt, hanem az, hogy másokért tegyünk valami jót. Talán elfelejtettük, hogy az ilyen teljesítmény sokkal több és hosszabb távú elégedettséggel jár együtt – miközben másokért fáradozunk, mintegy „mellékesen” elkezdjük értelmesnek, örömtelinek és teljesnek érezni az életünket. Böjte Csaba előadásában azt mutatja meg nekünk, hogy másképpen is gondolhatunk a teljesítmény fogalmára, másféle célokat is kitűzhetünk, ha azt szeretnénk, hogy az energia-befektetésünkből, a hitünkből, a kreativitásunkból szülessen valami, amire igazán büszkék lehetünk.

Polgár Judit

A sakktörténet legjobb női sakkozója, nemzetközi nagymester. Nyolcszoros sakkolimpikon a nyílt kategóriában, kétszeres női sakkolimpiai bajnok, a nyílt kategóriában kétszeres olimpiai ezüstérmes, nyílt kategóriában egyéni Európa-bajnoki bronzérmes, magyar szuperbajnok, U14 és U12 korosztályos ifjúsági vilá,gbajnok a fiúk között. 2015-től 2016-ig a magyar férfi válogatott szövetségi kapitánya. 2016. novemberben az ENSZ egyenjogúságot szorgalmazó programjának egyik arca lett

Hogyan tartsuk fenn a motivációnkat?

Hogyan tartsuk fenn a motivációnkat, ha egy olyan területen küzdünk, ahol a teljesítmény, a siker extrém elköteleződést, időráfordítást és nagyon sok lemondást követel? Ha kinevetnek, vagy éppen lebecsülnek, csak azért, mert nők vagy fiatalok vagyunk, vagy mert olyasmit célzunk meg, ami előttünk még senkinek se sikerült? Miként tarthatjuk magunkban a lelket azokban az időszakokban, amikor hirtelen nagyon elfáradunk, besokallunk, elegünk lesz? Minden idők legjobb női sakkozójával Veiszer Alinda Pulitzer-díjas újságíró beszélget lenyűgöző pályafutásának kulisszatitkairól.

Prof. Dr. Bagdy Emőke

Klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervízor, a pszichológiatudomány kandidátusa, 2010-től professor emerita. 2011-ben megkapta a Pszichológia Oktatásért Radnai-díjat, 2013-ban pedig A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével, majd Prima Primissima díjjal tüntették ki

Hogyan hozzuk ki magunkból a legjobbat, legtöbbet?

Bagdy Emőke előadásában a teljesítmény és a siker különböző feltételeit és ezek összefüggéseit vizsgálja meg.

Milyen arányban van szükség kimagasló képességekre, illetve tanulásra, gyakorlásra? Hogyan fejleszthetjük ki magunkban a motivációt, és miként építhetjük azt újra? Hogyan acélozhatjuk meg az akaraterőnket, erősíthetjük meg magunkban az önkontrollt, a fegyelmet? Hogyan fokozhatjuk a teljesítményt mentális edzés segítségével? Miként választhatjuk ki, és köteleződhetünk el életünk távlati célja mellett? (Ez ugyanis hatalmas energiákat mozgósít, ez adja majd fő hajtóerőnket.) Mi „éri meg” „bármi áron”? Felhőtlen siker-e a győzelem? Mit tekinthetünk igazi eredményességnek, sikernek?

Palya Bea

Prima-díjas és kétszeres Artisjus-díjas magyar előadóművész és dalszerző

A kreatív teljesítmény titkai

A fa annál magasabbra nyújtózik az ágaival az ég felé, minél mélyebben kapaszkodik a gyökereivel a földbe. Mélység és magasság elválaszthatatlanok Palya Beánál is, mint oly sok alkotó embernél, hiába próbálta elkerülni az alkotáshoz szenvedni kell kliséjét. De a pokoljárást újra lehet keretezni: minden fájdalom hoz valami új minőséget, mint ahogyan a trágyázott talajon gyönyörű virág sarjad. Az éneklés és a dalszerzés Bea számára folyamatos átjárás fent és lent közt, az ő csúcsteljesítményében mindig ott van lénye ingoványos aljának emléke. Minél kevésbé rejtegeti a szégyen leple mögé e törékeny oldalát, minél kevésbé köti mások véleménye, jaj, mi lesz, ha meglátják – annál szebb és igazabb dalokat ír. Erre a folyamatra a hosszú évek alatt kialakította a magam mesterségbeli fogásait, ezekről fog mesélni az előadásában.

Részletes információk a www.nyitottakademia.hu/csucsteljesitmeny oldalon találhatók a programról.
hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kettő × 1 =

hirdetés