Réteges cukkini halmok, kókuszos-gyömbéres rizzsel
Hajnalka, szerdai receptfelelősünk egy újabb húsmentes finomságot készített – a réteges cukkini halmokhoz nagyon jól passzol a köretként kínált különleges fűszerezésű kókuszos-gyömbéres rizs. Nemcsak vegetáriánusoknak érdemes kipróbálniuk!
Hozzávalók 3 adaghoz
A cukkinis halmokhoz
12 szelet – 1 centisre szeletelt – cukkini
12 vékony szelet lilahagyma
12 szelet paradicsom
12 szelet füstölt mozzarella sajt
kevés olaj
só, bors
kurkuma, chili, bazsalikom (lehetőleg friss)
A rizshez
200 g barna rizs
3 cm gyömbér (lereszelve)
4 ek kókuszreszelék
1 ek olaj
só
kurkuma, fahéj
kevés újhagyma zöldje (vagy snidling)
Elkészítés
Összekeverem az olajat a fűszerekkel, megforgatok benne 6 szelet cukkinit, és egy tűzálló tálba helyezem. Erre jön 1-1 szelet lilahagyma, majd a paradicsomot is megforgatom a fűszeres olajban, és a hagymára helyezem. Ezt követi a sajt, majd ugyanezt megismétlem a maradék cukkinivel, hagymával, paradicsommal, sajttal.
A maradék olajat a sajtra és a halmok közé locsolom, és szórok bele egy kevés napraforgómagot.
Légkeveréses sütőben 175-ös hőfokon letakarva sütöm, míg a zöldségek kissé megpuhulnak, majd leveszem a fedőt, és hagyom, hogy elolvadjon a sajt.
A rizst a fűszerekkel, a gyömbérrel és a kókuszreszelékkel egy kis olajon megforgatom, majd felöntöm forró vízzel, és fedő alatt főzöm, míg felszívja a vizet és megpuhul.
Jó étvágyat hozzá!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.