Cukkinis tojáslepény. Alacsony szénhidrát diéta – recept- és könyvajánlóval
Ennek az ételnek a hagyományos változatában krumpli és tojás szerepel, de a mi alacsony szénhidráttartalmú változatunkban a burgonyát durvára reszelt cukkinire cseréltük. A cukkini jó választás, mert más zöldségekhez hasonlóan kevés szénhidrátot tartalmaz, ráadásul jó C-, B2- és a B6-vitamin-forrás.
Hozzávalók 2 adaghoz
400 g durvára reszelt cukkini
4 nagy tojás enyhén felverve
1 kis fej fehér hagyma finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma finomra aprítva
1 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
só és frissen őrölt fekete bors
2 evőkanál olívaolaj
ketchup a tálaláshoz
Elkészítés
Egy nagy tálban forgassuk össze a reszelt cukkinit a tojással, a hagymával, a fokhagymával és a petrezselyemmel. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, és jól keverjük össze.
Forrósítsunk fel 1 evőkanál olajat egy nagy serpenyőben közepesnél nagyobb lángon. Tegyük bele a cukkinis keverék felét, lapítsuk szét egyenletes rétegben. Süssük, míg szépen megpirul az alja, aztán fordítsuk meg, és a másik oldalát is pirítsuk pirosra. Oldalanként körülbelül 5 percig süssük.
Csúsztassuk át egy tányérra. A keverék másik felét ugyanígy süssük meg.
Melegen tálaljuk és ketchupot kínáljunk hozzá.
Könyvajánló
A recept az Alacsony szénhidrát diéta c. könyvben jelent meg, a Kossuth Kiadó engedélyével közöltük. A 132 oldalas, jobbnál jobb recepteket tartalmazó, gyönyörű gasztrofotókkal illusztrált kiadvány az exkluzív goodfood kollekció sorozat része.
Részlet a könyvből
Az alacsony szénhidráttartalmú diéta „160 grammos” vagy „Low Carb” diéta néven vált ismertté. Lényege, hogy az inzulinrezisztenciában szenvedő betegek számára 160 grammban határozták meg a napi szénhidrátbevitelt. Célszerű, ha ezt az értéket mindig dietetikus határozza meg, így például a fizikai aktivitástól vagy a testsúlytól függően előírhat magasabb vagy alacsonyabb mennyiséget is. Ez a korlátozás azonban nemcsak a cukorbetegek és a szénhidrátanyagcsere-zavarban szenvedők számára hasznos, hanem fogyókúrázók és életmódváltók is sikerrel alkalmazhatják – azaz mindazoknak ajánlott, akik szeretnének egészségesebben élni. Ebben a szakácskönyvben több mint 100 ízletes, alacsony szénhidráttartalmú étel receptje található a reggelitől az ebéden át a vacsoráig. Minden recept mellett egy zöld körben feltüntettük az egy adagra kiszámított szénhidráttartalmat is.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.