A mozgásszegény életmód, az elhízás keserű következménye. Cukorbetegség. Minden ötödik 60 év feletti magyar érintett

– Több mint hetven (!) százalékkal nőtt a cukorbetegek száma Magyarországon az elmúlt másfél évtizedben, jelenleg hozzávetőleg 772 ezren szenvednek diabéteszben, túlnyomó többségük esetében a túlsúllyal összefüggésbe hozott 2-es típust diagnosztizálják – állítja Dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára.

A cukorbetegek döntő többsége a mozgásszegény életmóddal és elhízással összefüggésbe hozott 2-es típusú diabéteszben szenved. Minden ötödik 60 év feletti magyar érintett.

A betegség néhány évtizede még kizárólag a felnőttek körében fordult elő, egyre több azonban a túlsúlyos gyerek, akiket szintén érinthet a kór. Míg az 1-es típusú diabéteszes betegekben inzulinhiány áll fenn, addig itt termel ugyan a szervezet inzulint, de az egy idő után már nem tudja megfelelő mértékben csökkenteni a vércukorszintet, inzulinrezisztencia alakul ki. A 2-es típusú diabétesz általában tünetmentes, a tünetek – szomjúság, fokozott vizeletürítés, lassú sebgyógyulás, bőrproblémák – többnyire csak akkor jelentkeznek, amikor hosszabb ideje fennáll a betegség.

Dr. Kempler Péter szerint ténylegesen jóval több magyar lehet cukorbeteg, mert az elemzés a támogatásban részesülő antidiabetikumokat kiváltó cukorbetegek adatai alapján készült, így azok, akik csak diétás kezelést kapnak, vagy nem váltották ki a szükséges készítményt, esetleg nem is tudnak betegségükről, nem szerepelnek a nyilvántartásban.

A betegszám emelkedése mellett azért pozitív folyamatok is elindultak – mondja a belgyógyász professzor – kevésbé jellemzőek a súlyos szövődmények, hatékony vérnyomáscsökkentő és vérzsírcsökkentő készítmények állnak rendelkezésre, és a vércukorcsökkentő kezelések is eredményesek. 

Dr. Kempler Péter szerint évi 30 ezren diabétesz következtében veszítik életüket, bár mérséklődött a szívinfarktusok száma a cukorbetegek körében és kisebb a stroke kockázata is. A hatékony kezelés ellenére is sokkoló, hogy naponta tíz cukorbeteg lábát kell amputálni Magyarországon.

A vércukorszintet ma már néhány perc alatt ellenőrizhetjük vércukormérő készülékek segítségével (háziorvosnál, szűrővizsgálatokon, gyógyszertársakban, otthon saját készülékkel).

Az otthoni mérésre szánt készülékek közelítő értéket adnak, pontos diagnózis csak laboratóriumi, vénás vérvételt követő vércukor meghatározással állítható fel.

Laboratóriumban éhgyomorra mért vércukorértékeket, illetve terheléses vizsgálatokat végeznek. A terheléses vizsgálat során az éhgyomri vérvételt követően adott mennyiségű cukorszirupot kell elfogyasztani, majd azt követően 2 óra múlva ismét vért vesznek. Ezzel tesztelhető, hogy a szervezet étkezésre adott inzulinválasza eltér-e a kívánatostól.

Éhgyomri mérés és cukorterheléses vizsgálat (OGTT) alapján a következő kategóriákat különböztetjük meg:

Normális vércukorérték

éhgyomri
terhelés után 2 órával

 

<= 6 mmol/l
< 7,8 mmol/

Emelkedett éhomi vércukor

éhgyomri
terhelés után 2 órával

 

6,0-6,9 mmol/l
<7,8 mmol/l

Csökkent cukortolerancia

éhgyomri
terhelés után 2 órával

 

<= 7,0 mmol/l
7m8-11,0 mmol/l

Cukorbetegség

éhgyomri
terhelés után 2 órával

 

>= 7,0 mmol/l
>= 11,1 mmol/l

A cukorbetegséget megelőző állapotok felismerése (inzulinrezisztencia, emelkedett éhomi vércukor és csökkent cukortolerancia) időben lehetőséget ad a cukorbetegség kialakulásának megelőzésére vagy annak évekkel-évtizedekkel való késleltetésére.

Ajánló

Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Forrás: Semmelweis Egyetem

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 + 14 =

hirdetés