Darázscsapda PET palackból

Joggal félünk a darazsaktól, a darázscsípéstől, hiszen életveszélyes, egész szervezetet érintő allergiás reakció, anafilaxia léphet fel, amit nagyon gyorsan kezelni kell, különben belehalhatunk. Az anafilaxia okozta halál leggyakoribb oka a gégeödéma. Nem lélegezhetünk fel akkor sem, ha egy-egy csípést gond nélkül megúsztunk, mivel a sokadik csípés után is jelentkezhet túlérzékenység. 

Ha a darazsak közvetlen lakókörnyezetünkben fészkelnek, s állandó veszélyt jelentenek ránk, a darázsfészek eltávolításához jobb, ha szakember segítségét kérjük, mintha magunk próbálkozunk meg vele (vannak darázsirtásra specializálódott vállalkozások). Ha egy-egy kóbor darázs tűnik fel a lakásban vagy a teraszon, a darázscsapda jó megoldás! Könnyen, gyorsan elkészíthetjük.

Szükséges alapanyagok

Olló, PET palack, ragasztószalag, kötözőzsineg

Darázscsapda készítése lépésről lépésre

Vágjuk le a palack nyakát úgy, hogy 5-6 centis tölcsért kapjunk

A tölcsér formájú levágott részt fordítsuk meg, és tegyük bele a palackba

Az illesztések széleit rögzíthetjük ragasztószalaggal, de bele is nyomhatjuk a tölcsérrészt a palackba

A fogóedény – vagyis a palack – egyharmad részét töltsük meg csalétek folyadékkal, ami lehet sör, almalé, limonádé, bármilyen erjedésre hajlamos édes ital, kevés rovarirtó szert is tölthetünk bele

A csapda bárhol felállítható, és fel is lógatható, ha kötözőzsineget erősítünk a palack két oldalára

Tippek: a darazsak szeretik a napfényt, ezért ne árnyékos helyre kerüljön a csapda. A színes PET palack jobban vonzza a darazsakat, mint a színtelen változat. A darázscsapdát megfelelő helyre tegyük, hogy a körülötte repkedő darazsak ne zavarjanak bennünket.

Fontos! A közhiedelemmel ellentétben a kalcium nem hatásos rovarcsípés, így méh- vagy darázscsípés allergia esetén. Jelenleg az adrenalin injekció az egyetlen azonnal ható, életmentő ellenszer, de beadása és a tünetek enyhülése után is orvoshoz kell fordulni. Órákkal később újabb roham jöhet. (Weborvos)

Fotók: pate live, www.wikihow.com, my garden net

hirdetés
1 válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × egy =

hirdetés