Itt a tavasz, új fészekhelyüket keresik a darazsak. Mikor érdemes szakember segítségét hívni?

A jó idő beköszöntével megjelennek a darazsak is. Ha közvetlen környezetünkben kora tavasszal látjuk őket nagyobb számban feltűnni, az egyrészt természetes, másrészt viszont némi nyugtalanságra adhat okot, mert azt jelenti, hogy az áttelelő nőstények az ideális helyet keresik az idei fészkükhöz, s a közelben akarnak letelepedni.

A nőstények ilyenkor még a fészekhelyet keresik – ez az oka a tavaszi darázsinváziónak -, de heteken belül elkezdik a fészekrakást. Ekkor kis időre eltűnnek, majd az új fészekből nyár elején kireppennek az idei dolgozók, s megkezdődik a tényleges invázió. Ha a darázsfészek az életterünk közvetlen közelében található, célszerű szakembert megbízni a fészek eltávolításával.

A darázsfészket nem mindig könnyű pontosan felderíteni; a nyári időszakban a darazsak mozgása sejteti a helyet; ha rejtett, nehezen elérhető zugban fészkelnek, mindenképpen érdemes szakembert hívni a fészek eltávolításához. A fészekből ki-be ingázó dolgozók megkeseríthetik a nyarunkat, nem tudunk tőlük a szabadban étkezni, a gyerekek pancsolóhelyét is rendre felkeresik, aki pedig allergiás a darázscsípésre, közvetett életveszélynek van kitéve. Ritkán támadnak csoportosan, de nem példa nélküli, hogy egy-egy méh vagy darázs csípése után több példány is támadásba lép, mivel az agresszív példányok olyan feromont bocsátanak ki, amely védekezésre, azaz támadásra ösztönzi a többieket.

nest-386736_640A darazsak – a nőstények – minden évben új fészket építenek, az előző fészküket elhagyják. A nőstények búvóhelyeken vészelik át a telet, majd kora tavasszal elkezdik az ideális fészekhelyet felkutatni, ezért láthatunk ilyenkor viszonylag sok darazsat. A fészekrakás, petelerakás időszakában a darazsak kis időre eltűnnek; júniusban aztán megjelennek az idei dolgozók, s elkezdődik a darázsinvázió. Ha a fészek a közelünkben van, gondoskodni kell a darázsirtásról. A nagy kolóniában élő, fészküket agresszíven védelmező német darazsak és a lódarazsak elleni védekezés különösen fontos.

Majer Nándor egészségügyi gázmester, az Agro-Hydro Bt. munkatársa szerint a fészekkeresés időszakában a darazsakat nem lehet hatékonyan távol tartani; fészekrakás után lehet elvégezni a darázsirtást. A fal és a tető találkozási pontja tipikus fészkelőhely; a darazsak kifejezetten szeretik a tetőtereket, a padlást. Az ún. házi módszerek közül a darázsirtó aerosol vagy a sörcsapdák a legelterjedtebbek. Az aerosolos darázsirtás akár hatékonyak is lehet, ez nagyban függ a fészek méretétől és elhelyezkedésétől is. Nehezen hozzáférhető rejtett zugokban csak a magasnyomású berendezéssel történő porozás segít – mondja a szakember. A palackos darázscsapdákkal csak a a körülöttünk szálldosó példányokat tizedelhetjük meg, a problémát nem szüntetik meg.

Darázscsapda PET palackból

A szakszerű darázsirtás jellemzően 15-20 ezer forintba kerül. A szolgáltatók egy része ezért az árért éves garanciát vállal, vagyis ha az első alkalommal nem sikerül a darázsinváziót megszüntetni, a további kiszállásért és irtásért nem kérnek pénzt.

A darázsfészkek mérete változó; a német darazsak általában focilabda méretű fészket építenek, a lódarazsaké kétszer ekkora. Extrém méretű fészkek is előfordulhatnak. Majer Nándort olyan esethez is riasztották már, ahol félautónyi darázsfészket kellett hatástalanítania. A darazsak egy érdi családi ház padlásán fészkeltek.

wasp-195837_640

Milyen napszakban érdemes a darázsirtást elvégezni? Ha a fészek rejtett helyen van, éjszaka nem mindig lehet pontosan feltérképezni, ezért a nappal végzett munka hatékonyabb, még akkor is, ha a darazsak aktivitása miatt a munka körülményesebb. A szakemberek védőruhában dolgoznak, darázscsípés ezért számukra nem jelent veszélyt, a fészek porozása pár percet vesz igénybe.

Ajánló

5 kiváló gyógynövény, amit bevethetünk rovarok ellen

5 kiváló gyógynövény, amit bevethetünk rovarok ellen

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − 11 =

hirdetés