Dekupázsolt díszdobozok Brigi stílusában

Karácsony közeledtével – vagy más alkalmakra – stílusos és egyedi ajándékokat készíthetünk szeretteinknek dekupázstechnikával. Szántó Brigitta elmondja, hogyan hozhatunk létre szép díszdobozokat szalvétatechnika segítségével.

A dobozok dekupázs (decoupage), azaz szalvétatechnikával készülnek. Általában natúr fadobozt használok, de alkalmaztam már fém, műanyag, papír-, illetve üvegfelületen is. A szalvétának kizárólag a legfelső vékony rétegét használom, ebből vágom ki a mintát. Van, hogy fafestékkel tovább díszítem – kézügyesség és ízlés kérdése, a két technika jól megfér egymással. Gyöngyház fényű dekupázs ragasztót használok, ami ragasztás után fedőlakként is funkcionálhat.

 

Természetes fapác kávézaccból

A natúr fadobozokat természetes anyaggal sötétebbre is lehet színezni, mielőtt feldíszítjük. A kávézaccos megoldást ajánlom, a már kifőzött zaccot így hasznosíthatjuk. A trükk: a kávézaccot ecettel és egy kis meleg vízzel összekeverjük, felhasználás előtt egy éjszakát áztatjuk.

Minél több rétegben visszük fel a felületre, annál sötétebb alapot kapunk. Száradást követően a felület díszíthető.

A fém- és üvegfelületek dekupázsolásához kell némi rutin – kezdőknek nem ajánlom -, mivel a szalvéta ezeken a felületen könnyen gyűrődik és szakad, ha átnedvesedik.

Bármilyen műanyag, illetve papírdobozzal kísérletezhetünk. Nincs szükség másra, csak egy ecsetre, egy kis vízre, illetve a speciális ragasztóra, ezt bármelyik hobbiboltban beszerezhetjük.

Javaslom, hogy a szalvétákat ne egészben használjuk fel, hanem vágjunk ki belőle mintákat, s ezeket egymáshoz illesztve díszítsük a felületeket.

 

Szántó Brigitta

 

Ajánló

Ága-Boga

Ága-Boga kézzel festett kincsei: népi motívumokkal díszített fatárgyak

 

hirdetés
1 válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő + 13 =

hirdetés