Diókrémmel töltött diós teasüti: karácsonyi diócska

 Dió formájú teasütemény főzött diókrémmel töltve. Látványos és finom édesség.

Hozzávalók kb. 30 db diócskához

Tészta

15 dkg liszt (BL 55)

10 dkg vaj

5 dkg porcukor

5 dkg darált dió

1 citrom reszelt héja

1 tk vanília kivonat

1 csipet só

1 csipet sütőpor

1 tojássárgája

Krém

5 dkg darált dió + 2-3 ek tej

5 dkg vaj

5 dkg porcukor

1 tk rum, vagy rumaroma

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

A száraz hozzávalókat (liszt, porcukor, só, sütőpor, darált dió, reszelt citromhéj) egy tálban összekeverjük, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal. Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját és a vanília kivonatot, majd gyors mozdulatokkal egynemű tésztát gyúrunk.

A tésztát tegyük a hűtőbe egy órára. Sütés előtt a dióformákat konyhai ecsettel olajozzuk, majd minden formába egy-egy kis gombóc tésztát nyomunk. A formákat sütőlemezre sorakoztatjuk és előmelegített sütőben kb. 175°C-on 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

A krémhez a darált diót annyi tejjel keverjük össze, hogy éppen ellepje és kis fokozaton éppen csak összefőzzük. A vajat alaposan kihabosítjuk a porcukorral, hozzákeverjük a diós alapot, majd meglocsoljuk a rummal és simára keverjük a krémet, amit sima csőrös habzsákba szedünk és összeragasztjuk vele a diócskákat.

A kész sütemény legalább egy napig hagyjuk zárt dobozban, hűtőszekrényben puhulni, majd tálalás előtt hintsük meg vaníliás porcukorral.

Tipp

A frissen sült tésztát hagyjuk a formában teljesen kihűlni, hiszen ekkor a diócskák biztosan nem ragadnak a formába és könnyen kifordíthatóak! Az adagot érdemes duplázni, vagy akár triplázni, ekkor több dió formát használjunk, mert a sütés kevés forma esetén hosszadalmas lehet.

ildiKOKKI

Ildi KOKKI

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − 10 =

hirdetés