Fűszeres diólikőr zöld dióból
Június végétől gyűjthető a diófa zsenge termése, de még júliusban is megfelelő a fiatal termés ínyencségek készítéséhez. Külön cikkben ismertettük, hogyan készíthető lekvár, befőtt zöld dióból, ezúttal a fűszeres likőr receptjét tesszük közzé. Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók
25-30 dkg zöld dió
10-15 db szegfűbors
4-5 db csillagánizs (elhagyható)
4-5 fahéj rúd
35-40 dkg kristálycukor
1 liter gyümölcspálinka (vodkából is elkészíthető)
Elkészítés
Mossuk meg a zöld diót, majd éles késsel vágjuk ketté, esetleg negyedeljük. (Használjunk gumikesztyűt, különben napokig zöld lesz a kezünk…) A diót szórjuk egy közepes befőttes üvegbe. Adjuk hozzá a fűszereket, a cukrot, végül öntsük hozzá az alkoholt. Zárjuk le az üveget a fedelével. Az első napokban rázogassuk, de különösebb teendőnk nem lesz vele: hűvös, sötét helyen hónapokig hagyjuk a szeszben ázni a diót és a fűszereket, jól összeérnek az ízei. Végül szűrjük le és adagoljuk díszes kis üvegekbe. Karácsonykor már fogyasztható.
A fotón látható likőr korábban készült. A dió egy évig ázott a pálinkában. A végeredmény nagyon különleges: kissé keserű, fűszeres likőr, nyomokban emlékeztet az unikumra. Érdemes kipróbálni!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.