Diós holdak – Ínycsiklandó teasütemény
Ez a teasütemény nemcsak dióval, hanem mogyoróval és/vagy mandulával is elkészíthető. Roppanós-omlós finomság. Zárható dobozban sokáig eláll.
Hozzávalók
200 g finomliszt
100 g finomra őrölt dió
100 g porcukor
1 csipet só
1/2 csomag (7 g) sütőpor
180 g teavaj
1 db közepes méretű tojás
Tetejére
2 marék durvára vágott dió
tojásfehérje (vagy tej, víz)
Elkészítés
A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a finomra őrölt diót, a sót, a sütőport és a szintén átszitált porcukrot. Keverjük össze.
A hideg vajat kockázzuk fel, majd morzsoljuk össze a diós-lisztes keverékkel. Adjuk hozzá a tojást és gyúrjuk össze.
Csomagoljuk frissentartó fóliába, és legalább fél órára tegyük a hűtőbe (akár egy napig is maradhat hűvös helyen).
A tésztát nyújtsuk 4-5 mm vastagságúra, majd egy 5 centi átmérőjű korong (pogácsaszaggató) kiszúróval szúrjunk holdacska formákat belőle.
A tetejét kenjük meg vékonyan tojásfehérjével, majd az formák megkent oldalát tegyük durvára vágott dióba.
Sorakoztassuk a holdacskákat sütőpapírral bélelt tepsire, majd 180 fokon előmelegített sütőben 9-10 percig süssük.
Sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Fotók, recept: Molnár Ágnes | Szeretetrehangoltan >>
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.