Diós-narancsos almatorta Aliz konyhájából. Bögrés recept
Hogy miért tartják ezt a nagyon finom almatortát zsidó édességnek, annak a magyarázata az lehet, hogy az eredeti receptben sem szerepel tejtermék, így jól beilleszthető a kóser konyhába. Tej helyett narancslét használtak benne, vaj helyett pedig olajat. Lengyel eredetű torta és gyakran került az asztalra a zsidó újév alkalmából.
Hozzávalók
6 közepes alma meghámozva, felkockázva
1 csapott ek fahéj
2-3 ek cukor
2 és ½ bögre liszt (amerikai bögre mértékegységnek megfelelően)
1 tk sütőpor
1 bögre dió felszeletelve
¾ bögre olaj
1/3 bögre cukor
½ bögre frissen facsart narancslé és a reszelt héja
1 csipet só
1 tk fahéj
1 tk vanília aroma
2 tk almaecet 1 dl növényi tejben (pl. zabtejben) elkeverve
kevés olaj és zsemlemorzsa a tepsi előkészítéséhez
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Az almaecetet keverd el a növényi tejjel és hagyd pihenni. A tejnek megváltozik az állaga, a kefirre fog emlékeztetni, és ez segít majd abban, hogy a tészta megemelkedjen. Az almát készítsd elő, és hagyd pihenni a fahéjas cukorban.
A lisztet szitáld át, keverd bele a cukrot, a fahéjat, a sót, a sütőport és a reszelt narancshéjat.
A narancslét keverd el az olajjal, az almaecetes keverékkel és a vaníliaaromával, majd keverd a folyékony és a száraz hozzávalókat csomómentesre.
Lehetőleg olyan kerek sütőformát használj, aminek üreges a közepe. Ha nincs kéznél ilyen, akkor hosszúkás gyümölcskenyérformában is megsüthető.
A sütőformát kend meg olajjal, hintsd meg kevés zsemlemorzsával, majd öntsd bele a massza felét. Szórd rá a fűszeres alma és a felszeletelt dió felét, kanalazd rá a másik adag tésztát, majd a maradék fahéjas almát, végül a maradék diómorzsát.
Tűpróbáig süsd az előmelegített sütőben, és hagyd a formában kihűlni, mielőtt feltálalod.
A narancstól a fahéjtól és az almától olyan illat lesz a konyhában, hogy bármelyik szomorú esős napon visszahozza majd a jókedvedet.
Klasszikus ételek történetei veganizált receptekkel – Történetek a konyhából 2.
Tisóczki Aliz harmadik e-könyvéből válogattuk ennek a különleges édességnek a receptjét. Aliz korábbi receptgyűjteményét, a Történetek az ünnepi asztalról c. ebookot korábban már bemutattuk. Aliz évek óta kísérletezik receptekkel, szívesen válogat és értelmez át étkeket nemzetek konyháiból. Húsételeket gondol újra úgy, hogy azok a húsmentes étrendet követők számára is elkészíthetők és élvezetesek legyenek. Hagyományos hozzávalókból készült ételeket mutat be, így ez is vonzóvá teszi ezen recepteket; azok is kipróbálhatják, akik egyébként nem szeretnék a húsételeket nélkülözni.
– Lenyűgöz, ahogy ugyanazokból a hozzávalókból tájanként vagy egyénenként mennyi változatban készítenek szinte teljesen más ételt a háziasszonyok. Nem vagyok szakács, csak érdekel a főzésnek az alkímiája. (…) Növényi alapúan étkezem már lassan négy éve.
Aliz a receptjeit nagyrészt saját fotóival illusztrálja. Gasztrofotói szemet gyönyörködtetőek.
– Évekig blogot vezettem, de eljött a pillanat, amikor már nem találtam benne örömet és nem folytattam tovább, viszont az ott összegyűjtött több száz receptet és a hozzájuk tartozó ételtörténetet szerettem volna valamiképpen megőrizni, így most tovább élnek ezekben az e-könyvekben – írja.
Az e-könyvek a legalizabb.com weboldalon érhetők el >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.