Töltött cékla almával, sajttal, dióval
A cékla alacsony kalória- és szénhidráttartalma miatt beiktatható a diétás étrendbe, de nemcsak fogyókúrázók fogyaszthatják, hiszen magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt kedvező élettani hatása van. Káliumtartalma jelentős, vizelethajtó hatású, a vitaminok közül az A-, B- és C-vitamin-tartalma kiemelkedő. Vérképző, segít a szervezet sav-bázis egyensúlyának helyreállításában, a máj működését is támogatja. Daganatos betegségek kezelésében, megelőzésében is fontos a szerepe.
A töltött cékla sokféle változatban elkészíthető. Töltelékként használhatunk darált hús vagy gomba alapú ragut, párolt rizst, almát, sajtot, juhtúrót – érdemes kísérletezni a fűszerezésével is.
Hozzávalók személyenként
1 közepes cékla
1/3 meghámozott alma apróra vágva
kb. 2 dkg félkemény félzsíros sajt apróra vágva (trappista, edami, ementáli…)
kb. 2 dkg fetasajt vagy félzsíros, lágy krémfehér sajt
3-4 szem dió apróra vágva
friss rozmaring vagy petrezselyem díszítéshez
Elkészítés
A megmosott céklát bő vízben főzzük puhára.
Hagyjuk kicsit hűlni, majd hámozzuk meg.
Vájjuk ki a belsejét. Készíthető belőle reszelt almával dúsított püré, de felhasználható sütihez is. Sütihez recept >>
Helyezzük jénai tálba vagy tepsibe.
Töltsük meg rétegesen – alma, félkemény sajt, zöldfűszer -, a tetejére kerüljön a dió és a lágy sajt és kevés félkemény sajt.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük 15-20 percig.
Köret nélkül is laktató. Ajánlott köret: rizs, bulgur, köles.
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.