Régiből újat, szépet: szalvétatechnikával díszített székek, tárolók, üvegpalackok

Szabolcsi Éva szabadidejében közönséges üvegpalackokat varázsol újjá festéssel és szalvétatechnikával. Különleges dísztárgyak kerülnek ki a kezei közül, melyek őrzik eredeti funkciójukat, bármilyen ital tárolható bennük. Éva nemcsak üvegeket díszít, hanem régi székeket, tárolókat és edényeket is. 

***

Szabolcsi Éva

Harmincnégy éves vagyok, Érden élek a szüleimmel és a párommal. Kicsi korom óta foglalkozom különféle kézműves technikákkal, korábban kötöttem, hímeztem, majd 2008-ban váltottam a gyöngyfűzésre.

Alapszinten sajátítottam el a gyöngyözést, egy kedves kolléganőmnek köszönhetően.

Sajnálatos módon 2011-ben munkanélküli lettem, hirtelen sok lett a szabadidőm, és a gyöngyfűzés mellé kerestem magamnak más hobbit. Megtetszett a szalvétatechnika, miután láttam, milyen szép dolgokat lehet készíteni decoupage-zsal.

Az internet a barátunk, ugyebár – onnét lestem el a technika alapjait. A helyi kreatív bolt eladói is sokat segítettek. Az első művemet, egy ékszertartó ládikát, egy éve készítettem a sógornőmnek. Ezután jött az ötlet: voltak idehaza különböző székek, sámlik, s elkezdtem ezeket is decoupage-zsal díszíteni.

Akkor tágult ki a világ – alkotói szinten – számomra, amikor rájöttem, hogy nemcsak fa, hanem üveg is díszíthető szalvétával. Megkértem az ismerőseimet, hogy hozzanak nekem üvegpalackokat. A szalvétákat webáruházból rendelem, vagy kreatív boltban szerzem be.

Hogyan készülnek a díszüvegek?

Egyszerre több üveget tisztítok meg, majd fehér akril festékkel alapozom őket. A szalvétákat a minta mentén ollóval kivágom, vagy egyszerűen tépem. A szalvéták 3 rétegűek, mindig a felső réteggel dolgozunk. Ha az alapozás megszárad, decoupage ragasztóval felragasztom a szalvétát. Óvatosan, mert vékony, és szakadhat. Ha megszáradt, elkezdem színezni a szalvéta körül az üveget akril festékkel. Száradás után antikolom, majd ismét szárítom, végül lakkozom a teljes felületet.

A tavasztól őszig tartó időszak ideális a dekupázshoz, télen nehezebben szárad a ragasztó és a festék.

Ha valaki szeretne belevágni a szalvétatechnikába, csak bátorítani tudom. Csodálatos dolgokat lehet készíteni akár új, akár megunt, kidobott dolgokból is.

Éva díszüvegei

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 2 =

hirdetés