Számtalanszor újrahasznosítható, a fele mégsem kerül szelektív gyűjtőbe, mi az? Alumínium italdoboz. „Dobd be magad!”

A „Dobd be magad” környezetvédelmi szemléletformáló program játékos formában idén is felhívja a fiatalok és fiatal felnőttek figyelmét, hogy az aludobozok szelektív visszagyűjtésével nagyon sokat tehetnek környezetükért. 

Magyarországon évente 800-900 millió darab sörös és üdítős alumínium italdoboz kerül forgalomba, de ennek felét, mintegy 450 millió darab aludobozt nem hasznosítják újra.

Ez környezetvédelmi és gazdasági szempontból is óriási pazarlás, hiszen az alumínium minőségromlás nélkül szinte 100%-ban és akárhányszor újrahasznosítható.

Itthon is számos lehetőség áll rendelkezésre az aludobozok szelektív gyűjtésére. Mintegy 200 üzletekbe telepített aludoboz visszaváltó automata van az országban, amelyekben évente 100 millió darab sörös és üdítős italdoboz gyűlik össze, de az ún. házhoz menő szelektív gyűjtés is elérhető a legtöbb városban.

Van hová fejlődnünk a szelektív gyűjtésben. Míg nálunk csupán 30-50%-os, addig a szomszédos Szlovákiában 69%, Ausztriában 70%-os az aludobozok visszagyűjtési aránya, Belgium 98%-os példája pedig azt mutatja, a teljes visszagyűjtés sem lehetetlen.

Az alumínium minőségromlás nélkül közel 100%-ban akárhányszor újrahasznosítható, így az elsődleges nyersanyagokból készülő fémhez képest az újrahasznosított alapanyagból előállított alumíniumhoz 95%-kal kevesebb energia szükséges. Ez azt jelenti, hogy egyetlen aludoboz újrahasznosításával például annyi energiát spórolunk, amely egy laptop 3 órás működéséhez is elegendő.

Idén is elindul az alumínium dobozok szelektív gyűjtését és újrahasznosítását népszerűsítő „Dobd be magad” környezetvédelmi edukációs program. A www.dobdbemagad.com oldalon elérhető Aluvaluta játék a visszaváltást ösztönzi: ha az áruházakba telepített automatáknál váltják vissza az aludobozokat, most értékes ajándékokat nyerhetnek a résztvevők, csakúgy, mint az Aluakadémia játékkal, amely pedig a fiatal felnőttek környezetvédelmi és újrahasznosítási ismereteit igyekszik játékos formában bővíteni.

A Dobd be magad! program “alu nagykövetei”: DJ Free, Muri Enikő, Aranyosi Péter

A „Dobd be magad” környezetvédelmi szemléletformáló program játékai arra is felhívják a figyelmet, hogy az alumínium sokféleképpen felhasználható alapanyag, vagy akár 60 nap leforgása alatt italdoboz formájában ismét az üzletek polcaira kerülhet.

A játék már elérhető a Dobd Be Magad kampány honlapján: www.dobdbemagad.com

Mi minden készülhet alumíniumdobozból?

Az alumíniumdobozok gyártása sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, ma már ugyanannyi alumíniumból több mint kétszer annyi alumíniumdoboz készíthető, mint 30 éve. A mai dobozok súlya – mérettől függően – 12-15 gramm, a doboz fala vékonyabb az emberi hajszálnál is. Ennek ellenére az aludoboz az egyik legerősebb és leginkább strapabíró csomagolás, amely tökéletes védelmet biztosít a bele töltött italok számára.

A visszagyűjtött alumíniumdobozokból sokféle értékes termék készülhet: autókarosszéria, bicikliváz, de még repülőgép alkatrészek is. Egy átlagos autó alumínium karosszériájához nagyjából 10 ezer aludobozra van szükség, de ha éppen egy Boeing 747 utasszállító repülőgép alumínium alkatrészeit akarnánk újrahasznosított alumíniumból pótolni, akkor kb. 4,4 millió aludobozt kellene szelektíven gyűjtenünk.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

15 − 7 =

hirdetés