Jó munkához jó dolgozószobát! | Harmóniateremtés Feng Shui-jal 8.

Sokan praktikumból, mások kényelemből otthon dolgoznak. Mire ügyeljünk a dolgozószoba kialakításakor és elrendezésekor? Lássuk a főbb Feng Shui elveket!

Amennyiben nagy ügyfél forgalommal jár a tevékenységünk, ügyeljünk arra, hogy a dolgozószoba minél közelebb legyen a bejárati ajtóhoz. Ellenkező esetben túlzottan feltárul a magánéletünk, kevésbé tudunk egyensúlyt tartani, hogy ügyfélről van szó, vagy hozzánk közelálló személyről.

A dolgozóasztalnál ülve a szoba bejárata legyen szem előtt
Fotó: Feng Shui by Maria

Lényeges, hogy hol áll az íróasztal! Elsődleges szempont, hogy a hátunk mögött ne legyen ablak, mert ez bizonytalanná teszi a munkavégzést. A nagy üvegfalú irodákban, sajnos, ez az érzet még inkább felerősödik. Védekezésül helyezzük át máshová az asztalunkat. Amennyiben ez megoldhatatlan, akkor tegyünk függönyt az ablakra.

Nem jó, ha az asztalunk mögött ülve nem látunk rá a szoba bejárati ajtajára. Ha a bejárat a hátunk mögött van, többször hibázunk, nehezen tudunk összpontosítani, ezáltal munkánk hatékonysága alacsony lesz. Amennyiben nem tudjuk megfordítani az asztalt, helyezzünk rá egy tükröt, hogy a segítségével rálássunk a bejáratra.

Rontjuk saját helyzetünket, ha íróasztalunkkal pontosan szemben ablak van, melyen át gyakran nézünk ki az utcára. Erősen elvonja a figyelmünket a munkáról.

Ne tegyük sarokba az íróasztalt! A sarok gyakran két eltérő életterületet foglal magába. A helyzet döntésképtelenségre utal, belső nehézségre, mely a határozottságot gátolja. Ha vezetőként dolgozunk, különösen kedvezőtlen ez az elrendezés.

Nem jó, ha íróasztalunk egy csupasz falra néz, különösen akkor, ha az asztalunk érintkezik is a fallal – változtassuk meg az íróasztal elhelyezését! Ha ez kivitelezhetetlen, helyezzünk a falra egy kellemes és vonzó képet. Ez utal távlati terveinkre, segít energikusabbá tenni a munkavégzést.

Divatos mostanság a szekrénybe rejtett számítógép, amely a Feng Shui szabályai szerint energetikailag kedvezőtlen hatású Fotó: My Decorative

A legjobb elrendezés tehát, ha a hátunk mögött egy stabil fal áll és szemből rálátunk a szoba bejárati ajtajára. Így tudjuk hatékonyan dolgozni, feladatainkra koncentrálni.

Divatos mostanság a szekrénybe rejtett számítógép, amely a Feng Shui szabályai szerint energetikailag kedvezőtlen hatású. Általában ezek a szekrények a sarokban állnak, még rosszabb esetben háttal az ajtónak – ha előtte ülve dolgozunk, a fentebb említett döntésképtelenséget erősítjük magunkban.

Gyermekeinknek se rendezzünk be ilyen tanulósarkot, hiszen akár felnőtt, akár kiskorú az illető, a Feng Shui kedvezőtlen hatásait életkortól függetlenül tapasztalhatják.

Fontos az íróasztal mérete is! Egy felmérés szerint az európai irodabútorok majd 80%-a kedvezőtlen méretezésű. Egy vállalkozás esetében döntő, hogy a cég vezetője rendelkezzen a legnagyobb dolgozóasztallal. Fontos kitérni az asztal formájára is. A négyszögletű, téglalap alakú, lekerekített sarkú asztalok a legalkalmasabbak a mindennapos munkavégzésre vagy a tanulásra.

Harmonikus stíluskeveredés. A szoba szellős és világos, de a Feng Shui elvei szerint kedvezőtlen, mert pontosan szemben áll az ablakkal
Fotó: InteriorDir

Szabálytalan formájuk miatt kevéssé szerencsések a ma divatos L-alakú asztalok. Az ilyen asztalnál dolgozók azt figyelhetik meg, hogy több energia szükséges az adott tevékenységhez, mint a szabályos formájú mellett ülve. Ha a telefon és a számítógép sok helyet igényel, inkább helyezzük külön asztalra azokat.

 

Halzer Dorottya

Halzer Dorottya, okleveles Feng Shui konzultáns 

www.afengshui.hu

 

Képszerkesztő: Mesterházy Mónika

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 + 18 =

hirdetés