Édes felfújt kuszkuszból, túróval és áfonyával
A semleges ízű kuszkusz nemcsak köretnek vagy saláták dúsításához jó, édességekhez is kipróbálható. Ez a felfújt gyorsan kikeverhető. Mivel a kuszkusznak van egy jellegzetes mellékíze, ízesített tejben érdemes megpárolni.
Hozzávalók
20 dkg kuszkusz
3,5 dl tej + 1 ek méz (vagy cukor) + késhegynyi vaníliaőrlemény vagy fél tasak vaníliás cukor
25 dkg áttört túró
3 nagy evőkanál tejföl
3 tojás szétválasztva
3-4 ek méz vagy 3-4 ek eritrit (vagy más édesítőszer)
áfonyalekvár vagy juharszirup a tetejére
szőlő- vagy porcukor szóráshoz
friss áfonya (opcionális)
Elkészítés
A tejben keverjük el a mézet (vagy cukrot) és a vaníliás cukrot. Forraljuk fel. Amint forr, el is zárhatjuk a tűzhelyet. Adjuk hozzá a kuszkuszt és fedő alatt pároljuk puhára.
Az áttört túróhoz keverjük hozzá a tejfölt, a tojások sárgáját, a mézet (vagy édesítőszert).
A tojásfehérjéket verjük kemény habbá.
Egy közepes keverőtálban elegyítsük a puhára párolódott kuszkuszt és a túrós-tojásos keveréket, végül finom mozdulatokkal keverjük hozzá a habbá vert fehérjét is.
Öntsük vékonyan kivajazott kisebb tortaformába a masszát, majd 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük 40-45 percig 180-as hőfokon, míg aranybarna színt nem kap.
Hagyjuk kihűlni. Szépen szeletelhető.
A tetejére kenjünk vékonyan áfonyalekvárt, hintsük meg kevés szőlő- vagy porcukorral és adjunk mellé friss áfonyát.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.