Egyszerű fetasajtos pogácsa

A sós kelt pogácsák a legrégibb magyar ételek közé tartoznak, mára számos változatuk ismert. Most a hagyományos recept egyszerű és gyorsan elkészíthető modern változatát mutatjuk meg. A pogácsát kevés feta sajttal és sok-sok zöldfűszerrel ízesítettük.

Hozzávalók

25 dkg BL 55 (sima) liszt

1 egész tojás

2-3 dkg élesztő + 1 nagy csipet cukor

75 g fetasajt

2 ek tejföl

10 dkg puha vaj

1 csipet bazsalikom

1 csipet bors

1-2 csipet friss, vagy szárított petrezselyem

1 csipet só

1 kis gerezd zúzott fokhagyma

1-2 ek szezámmag, tökmag, vagy napraforgó mag

Elkészítés

A liszthez adjuk a sót, a fűszereket, a puha vajat és az összetört sajtot, majd alaposan összemorzsoljuk őket. A tojás felverjük, 1 evőkanálnyit félrerakunk a pogácsa tetejének lekenéséhez, majd a maradékot a zúzott fokhagymával együtt szintén a lisztes keverékhez adjuk.

A tejfölben elkeverjük az élesztőt egy csipet cukorral, majd ezt is a tésztához adjuk. Végül az egészet alaposan összedolgozzuk és átdagasztjuk, majd 40-45 perc alatt meleg helyen duplájára kelesztjük.

A tésztát a kelesztés után egy lisztezett nyújtódeszkán kézzel ellapogatjuk, majd 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a félretett felvert tojással és megszórjuk a magokkal.

Végül egy éles késsel felcsíkozzuk, majd felkockázzuk. A kis kockákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, majd 20 percig meleg helyen pihentetjük. A megkelt pogácsakockákat hideg, de 175°C-ra beállított sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük, majd tálaljuk!

Tipp

Bár a feta sajt jóval sósabb, mint az átlagos sajtok, ennek ellenére a sót ne spóroljuk ki a tésztából, hiszen ebben az esetben könnyen sótlan lesz a pogácsánk!

ildiKOKKI

Ildi Kokki gasztroblogja >>
hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × négy =

hirdetés