Egyszerű fetasajtos pogácsa
A sós kelt pogácsák a legrégibb magyar ételek közé tartoznak, mára számos változatuk ismert. Most a hagyományos recept egyszerű és gyorsan elkészíthető modern változatát mutatjuk meg. A pogácsát kevés feta sajttal és sok-sok zöldfűszerrel ízesítettük.
Hozzávalók
25 dkg BL 55 (sima) liszt
1 egész tojás
2-3 dkg élesztő + 1 nagy csipet cukor
75 g fetasajt
2 ek tejföl
10 dkg puha vaj
1 csipet bazsalikom
1 csipet bors
1-2 csipet friss, vagy szárított petrezselyem
1 csipet só
1 kis gerezd zúzott fokhagyma
1-2 ek szezámmag, tökmag, vagy napraforgó mag
Elkészítés
A liszthez adjuk a sót, a fűszereket, a puha vajat és az összetört sajtot, majd alaposan összemorzsoljuk őket. A tojás felverjük, 1 evőkanálnyit félrerakunk a pogácsa tetejének lekenéséhez, majd a maradékot a zúzott fokhagymával együtt szintén a lisztes keverékhez adjuk.
A tejfölben elkeverjük az élesztőt egy csipet cukorral, majd ezt is a tésztához adjuk. Végül az egészet alaposan összedolgozzuk és átdagasztjuk, majd 40-45 perc alatt meleg helyen duplájára kelesztjük.
A tésztát a kelesztés után egy lisztezett nyújtódeszkán kézzel ellapogatjuk, majd 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a félretett felvert tojással és megszórjuk a magokkal.
Végül egy éles késsel felcsíkozzuk, majd felkockázzuk. A kis kockákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, majd 20 percig meleg helyen pihentetjük. A megkelt pogácsakockákat hideg, de 175°C-ra beállított sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük, majd tálaljuk!
Tipp
Bár a feta sajt jóval sósabb, mint az átlagos sajtok, ennek ellenére a sót ne spóroljuk ki a tésztából, hiszen ebben az esetben könnyen sótlan lesz a pogácsánk!
Ildi Kokki gasztroblogja >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.