Életmódváltás. Hogy is kezdjük?

A nagy karácsonyi eszem-iszom után sokan fogadalmat teszünk: új év, új élet! Ám az elhatározást a legtöbb esetben nem követi tett. Maradunk a jól begyakorolt sémánál, a kényelemnél és a lustaságnál. Pedig az életmódváltás megsokszorozza az energiánkat, valódi felüdülést jelent testünknek, szellemünknek egyaránt. Aki rálép erre az útra, rengeteg új felismeréssel találkozik, és ráébred, mennyire kitágul a világ.

Mert érdekes módon az energiabefektetés nem energiát von el tőlünk, hanem megsokszorozza erőinket. Ezáltal pedig hozzásegít bennünket ahhoz, hogy jobban teljesítsünk a mindennapokban. A fokozatosság elvét itt is, mint mindenhol, érdemes betartanunk.

Nagyon fontos például, hogy megtaláljuk azt a mozgásformát, ami közel áll hozzánk, amiben jól érezzük magunkat, amit hosszú távon, kitartóan tudunk végezni, és amit a napirendünkbe is be tudunk illeszteni. Kezdetben megteszi az is, hogy lift helyett lépcsőt használunk, kisebb távokra autó helyett gyalog megyünk, vagy munkába menet egy megállóval korábban szállunk le.

Mozoghatunk otthon, kint a szabadban, de ellátogathatunk fitness terembe is. Minden elhatározás kérdése! Ha a szándék megvan, ne halasszuk holnapra, álljunk neki még ma!

Az első pár alkalommal esetleg még azt érezzük, hogy testünk és izmaink nem engedelmeskednek úgy, ahogy szeretnénk, hiszen az addigi lomhább életvitel minden sejtünkre hatással van. Olyasmi ez, mint amikor valami be van rozsdásodva, idő kell neki, hogy ezek a lerakódások letisztuljanak. A lényeg: nem szabad itt feladni! Néhány hét és sokkal könnyedebbek, fittebbek leszünk, valósággal belénk ivódik a mozgás öröme.

Mozogjunk mindig addig, amíg jól esik, vagy talán egy picit azon túl, hogy a kellemes fáradtság állapotába kerüljünk, és minden alkalommal növeljük az intenzitást. Nem árt, ha felvértezzük magunkat kitartással, és persze a motivációra is szükségünk lesz. Nem kell nagy és elérhetetlen célokat kitűzni, mindig kis lépésekben haladjunk.

Felejtsük el a napi mérlegre állást és a kilogrammok számolgatását. Ha az étkezésünkre is figyelünk, azaz kevesebb kalóriát viszünk be, mint amit elhasználunk, a szervezet egy idő után reagálni fog a változásra.

Sose koplaljunk! Álljunk be egy egészséges táplálkozásra, ami napi többszöri, legalább négy, de akár ötszöri étkezést jelent, mindig kis adagok és egészséges tápanyagok kerüljenek tányérunkra.

A reggelit ne hagyjuk ki, és ne este, a tévé előtt ülve akarjuk pótolni napi kalóriaigényünket!

Ne nassoljunk! Kerüljük a cukros, lisztes ételeket, üdítőket, a finomított szénhidrátokat (édességek, péksütemények), válasszunk teljes kiőrlésű termékeket, együnk sok zöldséget, gyümölcsöt és igyunk legalább napi 2-3 liter vizet. Nem kell sanyargatni magunkat, nem kell mindenről lemondani, és száműzni az étrendünkből, de ha változást szeretnénk, nekünk is változtatnunk kell! Néhány alap dolgot ha megértünk és betartunk, már jó úton vagyunk.

 

Fotó: Daria Shevtsova/Pexels

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × négy =

hirdetés