Mire ügyeljünk az előszoba elrendezésekor? | Harmóniateremtés Feng Shui-jal 3.

Otthonunk megmutatja belső lelki állapotunkat a térben. A bejárati ajtónk jelzi, milyen képet mutatunk a külvilágnak. Az előszobánk már azt, hogy miként is érezzük magunkat valójában. A Feng Shui alapvető működési elve a rend és a tisztaság állapota. Amennyiben az előszobánkban tapasztalunk rendetlenséget, káoszt, úgy nehezen megy bármilyen tervünk megvalósítása, alig haladunk életutunkon, különféle problémákkal és gondokkal találjuk magunkat szembe.

Természetesen, hogy milyenekkel, azt a Feng Shui szerint pontosan kiértékelt alaprajzból tudjuk megállapítani, attól függően, hogy mely életterületen helyezkedik el az előszoba.

 

Tegyünk rendet!

Egy családnál, ahol mint tanácsadó jártam, arra panaszkodtak, hogy életükben a legnagyobb gondot az jelenti, hogy bár jól keresnek, a kiadások hónapról-hónapra elborítják őket. Az előszobájukban, mely a Gazdagság, siker (Dél-Kelet) életterületen állt, mindent elborítottak a rendetlenül lehajigált cipők. Ez mutatta tárgyi formában a bennük élő pánikot a pénzügyi helyzetükkel kapcsolatban. Miután sikerült egy egyszerű cipős polc vásárlásával megoldani ezt az őskáosz állapotot, a pénzügyi helyzetük is kedvező fordulatot vett.

A cipők mellett persze az előszobában más darabokból is kialakulhat a rendezetlen állapot: a nyáron is kint lógó téli kabátok, a haladást megnehezítő biciklik és sílécek tömkelege, a hasznavehetetlen újságkupacok. A listát még hosszan folytathatnánk, de legjobb, ha alaposan körbe nézünk mi mit tartunk otthon az előtérben.

Az előszoba egy sajátságos szűrő szerepet betöltő helyiség. Vannak, akiket csak eddig engedünk, például itt vesszük át a postástól a küldeményeinket vagy itt beszélgetünk néhány szomszédunkkal. Barátainkat, a számunkra fontos embereket azonban beinvitáljuk már azon szobákba, melyek a belsőséges lelki dolgainkról árulkodnak.

Ha nincs előszobánk, könnyebben tárul bárki elé életünk, nehezebben tudjuk megőrizni a magánéletünk szentségét.

 

Optikai trükk: tegyünk tükröt a kicsi előszobába!

Az előszoba szűkös volta is árulkodó. A szűk tér képletesen utal rá, miként korlátozzuk magunkat életünk bizonyos vonatkozásában negatív gondolatainkkal, önmagunknak ártó érzésekkel. Optikailag tükrökkel tágíthatjuk a teret. Ám cseppet sem lényegtelen, hogy miként helyezzük el a tükröt, milyen méretet választunk vagy milyen alakzatra vágatjuk.

Ha a bejárati ajtónkon belépve azonnal saját tükörképünkkel találkozunk, az az egyik legrosszabb elrendezés. A tükör ugyanis, mint a Feng Shui egyik fő orvoslási eszköze, azt a célt szolgálja, hogy visszaverje a felé áramló energiát. Ezért alkalmazzák a károsító energiák eltávolítására. Ha azonban a bejárattal van szemben, akkor a lakásunkba beáramló kedvező energiákat veri vissza, így energiahiány lép fel otthonunkban. Az ilyen lakásokból szinte menekülünk, mert ha tudatosan nem is tudjuk mi az oka, mégsem érezzük jól magunkat.

Célszerű, ha a tükröt úgy helyezzük el, hogy belépve ne lássuk benne magunkat, még félig sem. A bejárattal szembeni falra a tükör helyett tegyünk például olyan tájképet, mely egy erdei ösvényt ábrázol, így képletesen utunk folytatására utal és tágítja a teret.

 

Kedvezőtlen, ha a bejárathoz közel van a lépcső

Ha az előszobából rögtön, a bejárati ajtóhoz közel lépcső indul, akár emeletre fel, akár le, az szintén kedvezőtlen. Ugyanis a lépcsők elszívják a beáramló energiát és a bejárat szintjén energiahiányos állapotot idéznek elő.

Orvoslásának radikális módja, ha áthelyezzük a lépcsőt, fizikailag távolabb rakjuk. Ha erre nincs módunk, akkor valamilyen térelválasztó eszközt ( függöny, bútor, magas növények stb. ) kell beiktatnunk a bejárati ajtó és a lépcső közé az előtérben, ezzel tudjuk elősegíteni, hogy az energia ne illanjon el azonnal erről a szintről.

 

Szerencsétlen elrendezés: előszobából nyíló toalett

Az előszobából nyíló, a bejárati ajtóhoz közel elhelyezkedő vécé is nagy problémák forrása. Mivel a bejárati ajtón bejövő kedvező energia ebben az esetben azonnal keveredik a mellékhelyiség egészségtelen energiájával. Az ilyen helyzetben élők azt tapasztalhatják, hogy bármilyen kedvező esemény is történik velük, az azonnal telítődik valami kellemetlenséggel is.

Ha a bejárati ajtón belépve az előszobánk a vécében végződik, az a szerencsétlenségek másik melegágya. Orvoslásának leghatékonyabb módja, ha a vécét áthelyezzük a lakás más pontjára. Amennyiben ez kivitelezhetetlennek tűnő feladat, akkor úgy járunk el, mint a lépcső esetében. Bármilyen térelválasztó elemet beiktathatunk, azért, hogy elkülönítsük a bejáratot és a vécét egymástól.

 

Előszobai bútorok: lekerekített formák előnyben!

Fontos, hogy milyen bútorokkal rendezzük be az előszobánkat. Színe és formája attól függ, hogy a pontosan kiértékelt alaprajz szerint milyen életterületen is helyezkedik el az előszoba. Erre csak egyedi válaszok adhatóak, az egyedi alaprajzok ismeretében. Azonban fontos, hogy elkerüljük az olyan éles sarkú bútorokat, melyek veszélyessé teszik a közlekedést vagy az éles sarkok a bejáratra irányulnak. Az éles sarkok kedvezőtlen energiát gerjesztenek, támadják az egyes életterületeket, ezért kedvelt annyira a Feng Shui szerint a lekerekített forma. Amennyiben se áthelyezés, se a sarkok lekerekítése nem járható út, marad az ideiglenes megoldás.

Természetesen erről tudnunk kell, hogy kevésbé hatékony és fél-egy évnél tovább nem is tudja kifejteni hatását. Az átmeneti megoldások egyike, hogy lefelé csüngő növényt helyezünk az éles szél elé, így a növény maga veszi el a bútor élét. Emellett tehetünk lefelé futó selymet vagy textil dekorációt, állíthatunk elé padlóvázát. A lényeg, hogy megszüntessük az éles sarkokat.

 

 

Védelmet nyújtó szimbólumok

A szimbólumoknak a Feng Shui-ban nagy jelentőségük van. A kínai éttermek előtt sem véletlenül állnak a Fu kutyák, melyek védelmet nyújtanak az ott dolgozóknak. Mindez a mi európai kultúránkban sem ismeretlen. Elég, ha a Lánchíd oroszlánjaira gondolunk vagy bizonyos kastélyoknál a bejáratot őrző állatszobrokra. Otthonunk védelmét biztosíthatjuk, ha az előszobában a bejárathoz közel egy medve figurát helyezünk el. A buddhista hagyományok szerint az esernyő jelképezi a mennyei védelmet, vagyis, hogy az Égiek is óvnak bennünket. Ezért esernyőinket tartsuk az előszobában, közel a bejárati ajtóhoz. Ez tehát nemcsak praktikus, de hasznos is.

Fotó: www.fineartamerica.com

 

Hagyjuk az előszobában a munkahelyi gondokat!

Zaklatott, stresszel teli korunkban nagyon fontos, hogy otthonunkban valóban éltető energiával tudjunk feltöltődni, kipihenhessük magunkat. A Feng Shui alkalmazása abban segít bennünket, hogy általa energia dús területté váljon otthonunk. Menedzser tréningeken ajánlják a túl hajszolt, a munkahelyi gondjaikról még otthon sem elfelejtkező vezetőknek a következő gyakorlatot.

Készítsenek egy zsákot – mérete fejezze ki mekkorának érzik a rájuk nehezedő terheket – és írják rá, hogy munkahelyi gondok. Ezt folyamatosan vigyék magukkal a munkaidő során. Majd hazaérkezéskor jól látható helyre akasszák fel az előszobában. Reggel pedig munkába induláskor ismét vegyék magukhoz. Ez a gyakorlat humoros formája ellenére nagy átalakulásokat tud előidézni. Érdemes kipróbálni, mint a Feng Shui egyéb javaslatait.

 

Fotók: eva.ro, ecocustomhomes, peggyoberlininteriors, iamfridayme, sxc

 

Halzer Dorottya

Halzer Dorottya, okl. Feng Shui konzultáns

www.afengshui.hu

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy + 10 =

hirdetés