Kreatív ajándék: tengerparti homokkal, kagylókkal töltött emléküvegek

Sokan szeretünk a nyaralásból úgy hazatérni, hogy magunkkal hozunk valamit a tengerpartról. Ezek származhatnak saját gyűjtésből vagy helyi üzletből. Kreatívan tárolhatók – emléküveget is készíthetünk belőlük.

Amire érdemes figyelni: sok tengerparti országból szabadon hazahozható a parton begyűjtött homok és kagyló, de számos helyen már nemcsak a koralldarabok begyűjtése esik tilalom alá, de bizonyos kagylóféléket sőt, homokot sem szabad hazahozni szuvenír gyanánt. Erről a veszélyeztetett élőlények és a belőlük készült termékek nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény, a CITES rendelkezik.

A tenger szennyezése mellett a gyűjtés fenyegeti leginkább a korallokat

– Egyre több család tölti nyaralását távoli, egzotikus országokban, ahonnan olyan ajándéktárgyakkal térnek haza, melyeket veszélyeztetett fajokból készítettek. De vajon vásárláskor hányan gondolnak bele, hogy az emléktárgyként árusított elefántcsont, teknőspáncél, egzotikus bőr termékek, preparált rovarok, szőrmék, trópusi kagylók, szárított tengeri csillagok és halak, korallok és más dísztárgyak elkészítése az állatok, esetenként életközösségek elpusztításával jár? – olvasható a CITES magyarországi weboldalán. Érdemes a honlapon tájékozódni.

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 − három =

hirdetés