Grazie Maestro! 60 év hangokba zárva. Egyedi műsorral készül budapesti koncertjére Ennio Morricone. Érdekességek a 88 éves zeneszerzőről

Ennio Morricone kétszeres Oscar-, Grammy- és kétszeres Golden Globe-díjas olasz zeneszerzőt elsősorban filmzenéiről ismeri a világ, ezek közül a legismertebbek az Egy maréknyi dollárért, Pár dollárral többért, A Jó, a Rossz és a Csúf, Volt egyszer egy Vadnyugat, A profi, Volt egyszer egy Amerika, Polip, A misszió, Aki legyőzte Al Caponét, Az óceánjáró zongorista legendája, A lator c. filmek zenéi.

Morricone 1928. november 10-én született Rómában, néhány héttel a 89. születésnapja előtt, 2017. október 18-án Budapesten ad koncertet a 60 Years of Music World Tour turné keretében.

Bár a több mint 550 filmzenét és 100 klasszikus művet komponáló Morricone műveit mindenki ismeri, az életéről viszonylag keveset tudunk. Íme, néhány érdekes információ a mesterről!

Csodagyerekként tartották számon, már gyerekként fellépett zenész édesapja helyett.

Az iskola mellett kezdte a komponálást, amit a tanárai nem néztek jó szemmel, ezért megpróbálta titokban tartani. Ám korai sikereinek híre ment, hamar lebukott.

A római Santa Cecilia konzervatóriumban végezte zenei tanulmányait trombita szakon, emellett zeneszerzést, karéneket és kórusvezetést tanult.  1955-ben kezdett filmzenéket írni. 

1956-ban feleségül vette Maria Traviát; négy gyermekük született. Egy életen át kitartottak egymás mellett, neje minden fellépésére elkíséri. Amikor megkapta az Oscar-díjat, Morricone elsőként a feleségéhez fordult, megköszönte neki páratlan türelmét.

Először 1964-ben Sergio Leone kérte fel Egy maréknyi dollárért című alkotásához, hogy néhány betétdalnak készítse el a hangszerelését. Tehetségére hamar felfigyeltek, mert olyan hagyományostól eltérő hangszereket alkalmazott, mint amilyen a harmonika, a harang vagy az elektromos gitár. Sorra kapta a megbízásokat, bár pályája kezdetén elsősorban westernfilm-zeneszerzőként jegyezték meg nevét számos más műfajban is maradandót alkotott.

Fia, Andrea Morricone szintén zeneszerző lett, amit Morricone eleinte ellenzett, mert attól tartott, hogy a fia nem tud kitörni azt ő árnyékából.

Morricone a magyarokat zenei képzettségük mellett sakktudásuk miatt is kedveli. A zeneszerző szenvedélyes játékos, egyszer Polgár Judit ellen is vállalt egy partit – igaz, el is veszítette.

Háromszor dolgozott magyar rendezővel. Koltai Lajos a Maléna, az Óceánjáró zongorista legendája és a Sorstalanság című filmekben is kérte a segítségét.

Hollywood elitje szinte könyörgött, hogy Morricone a városba költözzön. Egy teljes villát bocsátottak volna az olasz mester rendelkezésére, ő azonban nem volt hajlandó elköltözni Rómából. Angolul sem szereti kifejezni magát, az Oscar-díjat olaszul köszönte meg a színpadon.

Munkabírása legendás: 1968-ban a klasszikus Volt egyszer egy vadnyugat mellett még másik 25 filmet mutattak be Morricone zenéjével.

Magyarországra is teljesen egyedi koncerttel készül, mert soha nem adja le ugyanazt a programot.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 2 =

hirdetés