Édes csábítás: epres csokikrémmel töltött bonbonok
Sokan minden bizonnyal úgy gondolják, hogy házilag bonbonokat készíteni nagy ördöngösség lehet, de ez egyáltalán nem így van! A csokis meglepetések elkészítéséhez csupán néhány egyszerű eszközre van szükség, hiszen egy szilikon bonbonforma, egy habkártya és egy digitális maghőmérő beszerzése után neki is foghatunk a bonbonozásnak, hogy elkápráztassuk a családunkat és barátainkat!
Hozzávalók
(20 db bonbonhoz)
150-200 g étcsoki
80 g tejcsokoládé
25 g állati tejszín (30%-os)
1-2 tk méz
1 tk vaj
150 g fagyasztott, vagy friss eper
1-2 ek liofilizált eper (vagy aszalt)
Elkészítés
Töltelék
A friss, vagy fagyasztott eperből alacsony fokozaton melegítve lassan gyümölcspörét készítünk, majd folyamatos kevergetés mellett az eredeti térfogat harmadára sűrítjük. A még meleg eperpürét egy sűrű szitán átpaszírozzuk, hogy a koncentrált gyümölcsvelőt elválasszuk a magoktól. A tejcsokoládét egy nagyobb tálba daraboljuk, hozzáadjuk a tejszínt, a mézet és a vajat, majd mikrohullámú sütőben 20-20 másodpercenként átkeverve megolvasztjuk és egy sima krémet készítünk. Végül hozzáadjuk az eperpürét és a liofilizált eperdarabokat is a tejcsokis krémhez, amit szintén alaposan elkeverünk, ha szükséges ismét átmelegítjük a krémet. A tölteléket felhasználás előtt 1-2 óráig hűtőben pihentetjük.
A bonbonok összeállítása
Az étcsokoládé 2/3-át egy tálba törögetjük, majd óvatosan megolvasztjuk, vigyázva, hogy az olvadt csoki hőmérséklete ne menjen 45° fölé. Az olvadt csokit vegyük le a gőzről és adjuk hozzá a maradék étcsokoládét, ezt azonban ne tördeljük darabokra! A csokit ezután folyamatosan kevergetés mellett hűtsük 31-32°C-ra és hagyjuk, hogy az egész csokoládédarabka lassan felolvadjon, ezáltal temperáljuk az étcsokit. Ha elértük a kellő hőmérsékletet, a szilikon, vagy polikarbonát formát melegítsük át egy hajszárítóval és töltsük tele az olvadt étcsokival. A formát néhányszor ütögessük a konyhapulthoz, hogy a felesleges légbuborékok eltávozzanak, majd fordítsuk át és a csokit hagyjuk kifolyni, a tetejéről pedig habkártya segítségével húzzuk le a felesleget. A formát ezután tegyük 20 percre hűtőszekrénybe, hogy az étcsoki megszilárdulhasson. A tölteléket egy kiskanál, vagy egy levágott csücskű zacskó segítségével töltsük a kicsokizott forma mélyedéseibe, hagyva helyet a bonbon lezárásához. A formát már csak annyi időre tegyük ismét hűtőbe, amíg a maradék étcsokit megolvasztjuk és lezárjuk vele a bonbonokat. A felesleges csokis a habkártya segítségével húzzuk le, majd újabb 20 perces hűtés után már fordíthatjuk is ki a kész bonbonokat a formából!
Jó étvágyat!
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.