Sajttorta főzött eperszósszal és friss eperrel
Sajttortát többféle módon készíthetünk – ez egy remek recept! Szezonban friss eperrel dúsíthatjuk, passzol hozzá.
Hozzávalók
1 kg krémsajt
1 vaníliarúd kikapart magja
15 dkg porcukor
1/2 dl Amaretto likőr
2 egész tojás
3 tojássárgája
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál keményítő
25 dkg ropogós keksz
8 dkg olvasztott vaj
1 csomag Sesame bars (szezámlapocskák)
50-60 dkg eper
2 evőkanál cukor
pár csepp citrom
2 evőkanál víz
1 tk keményítő
Elkészítés
A kekszet törjük apró darabokra. A vajat olvasszuk meg és öntsük a kekszre. Ha nem édes kekszet használunk, cukrot is adjunk hozzá.
Egy közepes – 23 centis – tortaformát vajazzunk ki, majd nyomkodjuk bele egyenletesen a vajas kekszet.
A krémsajtot egy nagyobb keverőtálban keverjük simára a cukorral, a keményítővel és a tejföllel. Fontos, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen! Kézzel kevergessük, ne géppel, hogy ne legyen nagyon levegős a krém (ha nagyon laza, levegős, összeeshet). A simára dolgozott krémhez egyenként keverjük hozzá a tojásokat. A krémet egy vaníliarúd kikapart magjával és mandulalikőrrel ízesítettem. Vanília esszenciát is használhatunk vaníliarúd helyett, a likőr is elhagyható.
A krémet öntsük a kekszalapra, majd a tortaformát finoman ütögessük a munkafelülethez, hogy távozzanak a krémből a légbuborékok. A tortaformát csomagoljuk két réteg alufóliába.
A sütőt melegítsük elő 190 fokon. A sütő alsó részébe tegyünk egy tepsi vizet, majd helyezzük az alufóliával becsomagolt tortát a középső rácsra.
Süssük 190 fokon 10 percig, majd mérsékeljük a hőt kb. 120 fokra és még kb. 70 percig süssük a tortát. (A sütési idő a sütőtől függ – aki légkeverés nélküli sütőt használ, legalább 140 fokon süsse.)
A vízgőz azért fontos, mert megakadályozza a krém repedését.
Akkor jó a torta, ha a teteje fényesen megszilárdul és amikor megmozgatjuk, remeg az egész. Ne szurkáljuk, csak óvatosan rázogassuk meg.
Az elkészült tortát tegyük a pultra, majd pár perc után éles késsel vágjuk körbe a szélét, hogy el tudjuk távolítani a peremet. (Ahogy a torta hűl, zsugorodik, ennek következtében szétrepedhet, ha a tészta a széléhez ragad.)
A kihűlt torta legalább egy napig pihenjen a hűtőben.
Jöhet az eperszósz! Kb. 20 dkg epret 2-3 kanál cukorral és pár csepp citromlével is lángon főzzünk fel. Egy csapott kiskanálnyi keményítőt keverjünk el picike hideg vízzel, adjuk az eperhez és forraljuk össze. Tegyük szűrűbe a felfőzött epret, passzírozzuk át, majd hagyjuk kihűlni, ez lesz az öntet.
A hideg eperöntettel díszítsük a tortát, majd halmozzuk rá a friss epreket. A szezámlapocskákat csak tálaláskor törjük össze, és szórjuk meg vele a tortaszeleteket – gyorsan puhulnak és ragacsossá válhatnak a nedvesség hatására. El is hagyható, de ezzel a ropogós szezámmal igazán tökéletes az ízharmónia.
Fotó, recept: B. Csánk Györgyi Csak, mert szeretem blog >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.