Sajttorta főzött eperszósszal és friss eperrel

Sajttortát többféle módon készíthetünk – ez egy remek recept! Szezonban friss eperrel dúsíthatjuk, passzol hozzá.

Hozzávalók

1 kg krémsajt

1 vaníliarúd kikapart magja

15 dkg porcukor

1/2 dl Amaretto likőr

2 egész tojás

3 tojássárgája

2 evőkanál tejföl

2 evőkanál keményítő

25 dkg ropogós keksz

8 dkg olvasztott vaj

1 csomag Sesame bars (szezámlapocskák)

50-60 dkg eper

2 evőkanál cukor

pár csepp citrom

2 evőkanál víz

1 tk keményítő

 

Elkészítés

A kekszet törjük apró darabokra. A vajat olvasszuk meg és öntsük a kekszre. Ha nem édes kekszet használunk, cukrot is adjunk hozzá.

Egy közepes – 23 centis – tortaformát vajazzunk ki, majd nyomkodjuk bele egyenletesen a vajas kekszet.

A krémsajtot egy nagyobb keverőtálban keverjük simára a cukorral, a keményítővel és a tejföllel. Fontos, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen! Kézzel kevergessük, ne géppel, hogy ne legyen nagyon levegős a krém (ha nagyon laza, levegős, összeeshet). A simára dolgozott krémhez egyenként keverjük hozzá a tojásokat. A krémet egy vaníliarúd kikapart magjával és mandulalikőrrel ízesítettem. Vanília esszenciát is használhatunk vaníliarúd helyett, a likőr is elhagyható.

A krémet öntsük a kekszalapra, majd a tortaformát finoman ütögessük a munkafelülethez, hogy távozzanak a krémből a légbuborékok. A tortaformát csomagoljuk két réteg alufóliába.

A sütőt melegítsük elő 190 fokon. A sütő alsó részébe tegyünk egy tepsi vizet, majd helyezzük az alufóliával becsomagolt tortát a középső rácsra.

Süssük 190 fokon 10 percig, majd mérsékeljük a hőt kb. 120 fokra és még kb. 70 percig süssük a tortát. (A sütési idő a sütőtől függ – aki légkeverés nélküli sütőt használ, legalább 140 fokon süsse.)

A vízgőz azért fontos, mert megakadályozza a krém repedését.

Akkor jó a torta, ha a teteje fényesen megszilárdul és amikor megmozgatjuk, remeg az egész. Ne szurkáljuk, csak óvatosan rázogassuk meg.

Az elkészült tortát tegyük a pultra, majd pár perc után éles késsel vágjuk körbe a szélét, hogy el tudjuk távolítani a peremet. (Ahogy a torta hűl, zsugorodik, ennek következtében szétrepedhet, ha a tészta a széléhez ragad.)

A kihűlt torta legalább egy napig pihenjen a hűtőben.

Jöhet az eperszósz! Kb. 20 dkg epret 2-3 kanál cukorral és pár csepp citromlével is lángon főzzünk fel. Egy csapott kiskanálnyi keményítőt keverjünk el picike hideg vízzel, adjuk az eperhez és forraljuk össze. Tegyük szűrűbe a felfőzött epret, passzírozzuk át, majd hagyjuk kihűlni, ez lesz az öntet.

A hideg eperöntettel díszítsük a tortát, majd halmozzuk rá a friss epreket. A szezámlapocskákat csak tálaláskor törjük össze, és szórjuk meg vele a tortaszeleteket – gyorsan puhulnak és ragacsossá válhatnak a nedvesség hatására. El is hagyható, de ezzel a ropogós szezámmal igazán tökéletes az ízharmónia.

Fotó, recept: B. Csánk Györgyi Csak, mert szeretem blog >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 + öt =

hirdetés