Erdélyi kürtőskalács sütőben sütve
A házilag, sütőben sütött kürtőskalács ugyan nem vetekedik a parázson sült változattal, de nagyon ízletes a házi kürtős is. Ezt a receptet a Kürtőskalács Info weboldalon találtuk, erdélyi receptként ismertetik. Kipróbáltuk, nekünk bevált.
Hozzávalók 6-7 darabhoz
50 dkg finomliszt
1,5 dkg élesztő
2,5 ek porcukor
4 dl tej
3 tojás sárgája
5 dkg olvasztott vaj
csipetnyi só
kenéshez, forgatáshoz: olvasztott vaj (kb. 5 dkg), kristálycukorral kevert darált dió, kókuszreszelék, őrölt fahéj, kakaópor stb. (tetszés szerint)
Elkészítés
Kb. 1 dl cukrozott langyos tejben futtassuk fel az élesztőt.
Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, a közepén alakítsunk ki egy kis mélyedést, ebbe tegyük a cukrot, a sót, a tojássárgákat, majd a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a maradék langyos tejet apránként adagolva. Dolgozzuk össze a tésztát. Lágy, de jól formálható tésztát kell kapnunk.
A tésztát lefedve szobahőmérsékleten hagyjuk kelni kb. egy órán át.
Miután a tészta legalább a duplájára kelt, enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át. Kisebb darabokat vágjunk le belőle. Nyújtsuk kb. 3-4 milliméter vastagságúra a tésztát, majd vágjunk belőle 1,5-2 centi széles csíkokat.
Ha van kürtőskalácshoz sütőformánk, tekerjük körbe alufóliával. Fém sörösdoboz is használható erre a célra.
Mi ezt a szettet használtuk:
Az alufóliával bevont sütőformára tekerjük rá a csíkokra vágott tésztát felülről kezdve úgy, hogy a tésztacsík egy kis része ráfeküdjön a felette „kanyargó” tésztára.
Ezután kenjük át olvasztott vajjal és szórjuk meg vagy hempergessük meg a cukrozott dióval, fahéjjal, kakaóval, kókuszreszelékkel stb. Tojásfehérjét is használhatunk olvasztott vaj helyett.
Előmelegített sütőben 180 fokra állított légkeveréses módban süssük kb. 20 percig, amíg a kalács aranybarna nem lesz. Kb. félidőben forgassuk meg a kalácsot.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.