Miért érdemes epret ültetni a kertben? Május közepén kezdődik a Szedd magad!

Virágzik a földieper. Ha a következő hetekben napsütéses idő lesz, május közepén fogyaszthatjuk a termést. Egyes üzletekben, piacokon már megjelent a hazai eper is a kínálatban. A szerencsések a kertjükből szüretelhetik. Érdemes epret ültetni! Ha jó helyre kerül, magát szaporítja, pár éven belül saját eperföldünk lehet. Termelőtől is beszerezhető nagyobb mennyiség befőzéshez relatíve kedvező áron: várhatóan május közepén nyitnak a Szedd magad! eperföldek.

Pár éve beszereztünk öt kisebb földieper tövet (kertészetből), kiültettük őket a szabadba – a konyhakertből akkor csak egy szerény sort foglaltak el. Már az első évben termőre fordultak. Tavaly ilyenkor már érzékelhető volt, hogy ez eper tovább terjeszkedett: az öt tő szomszédságában nagyjából 30 új eperhajtás nőtt. Idén már 8-9 négyzetméternyi területet foglal el az eper – virágzik és már megjelentek rajta a zöld gyümölcsök. Egy-két héten belül beérnek.

A földieper ostorindákkal szaporodik, ezek maguktól is legyökereznek a tő körül, de ezt elősegíthetjük úgy is, hogy nyáron még az anyatövön hagyva tejfölös pohárban, vagy a földbe benyomva meggyökereztetjük, vagy levágjuk és árnyékos, párás helyen gyakori öntözés mellett gyökereztetünk. Az epret tőosztással is szaporíthatjuk.

Május közepén nyitnak a Szedd magad! eperföldek

Az eperföldek nyitás után 5-6 hétig tartanak nyitva. Minden nap lehet szüretelni reggel 8-tól 19 óráig. A reggeli órákban érdemes menni, ekkor lehet a legtöbb, éjszaka folyamán beérett zamatos epret összegyűjteni.

Az Erdbeerland Kft. jelenleg a főváros közelében – Érden, Solymáron, a budakalászi Lupa-szigeten, Pomázon és Szigetszentmiklóson üzemeltet eperföldet. Munkatársuk tájékoztatása szerint legkésőbb május közepén nyitnak, pontos időpontot egyelőre nem tudnak mondani. Az időjárástól függ, hogy mikorra érik be az eper. Az árak várhatóan emelkednek, igaz, nem jelentősen. Az elmúlt évben ezeken az eperföldeken egységesen 430 forint volt az eper kilója 10 kg alatt, ha valaki 10 kilónál többet szedett, kilónként 395 forintot kellett fizetnie.

Az Eperország a nyugati országrészben, Rajkán két helyen, Vámosszabadin és Mosonmagyaróváron termeszt földiepret.

Hogyan szedjük az epret?

Hagyjunk az epren legalább 1 centis szárat, így tovább eláll. Ha tépjük, már másnap erjedésnek indulhat.

Ne szemeteljünk!

Előfordul, hogy a szüretelők műanyag flakonokat, üdítős dobozokat, papírzsebkendőket stb. hagynak maguk után. Mivel az eperföldek igen kiterjedtek, a szemetet az üzemeltetők nagy időráfordítás árán tudják összegyűjteni. Nemcsak őket, hanem egymást – szüretelőket – tiszteljük meg azzal, ha nem szemetelünk!

 

hirdetés 

hirdetés 

Korábbi összeállításunk

Szedd magad! A budakalászi eperföldön jártunk

&nbs

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

három × 3 =

hirdetés