Kamasz fia regisztrálta a Facebookon, rajonganak cukrászremekeiért
Mestercukrász – bárki elhinné, ha ezt olvasná Árvai Erikáról, miután látta tortáit, cukrászremekeit. Erika már kislányként szívesen kísérletezett a konyhában, felnőttként cukrász tanfolyamot is elvégzett, mégsem tartja magát profi cukrásznak. A sütés, a tortadíszítés számára kreatív hobbi. Kamaszfiának köszönheti, hogy szélesebb körben ismertté vált: gyermeke regisztrálta a Facebookon, az Erika süteményei oldalnak több mint 2 ezer követője van.
Erika jó néhány évet töltött az USA-ban, Olaszországban, évekig fodrászként dolgozott. A kreatív oldala mindig erős volt – említi -, gyerekkora óta vonzzák a kézzel készített, egyedi dolgok. Külföldön kezdte komolyabban foglalkoztatni a gasztronómia, a kedvence az új amerikai, a francia és az olasz konyha, de főleg a kézműves cukrásztermékekben látott fantáziát, ebben szerette volna kipróbálni magát.
– Szerencsém volt, mert külföldön olyan emberek vettek körül, akiket érdekelt a sütés-főzés – mondja.
Erika általában nem saját receptekkel dolgozik, viszont a díszítéssel bármilyen klasszikus tortareceptből különleges, egyedi tortát képes kreálni. Nem használ semmilyen adalékanyagot, mellőzi a tartósítót, stabilizáló szereket, térfogatnövelőket.
Erika nagyobbik fia – országos kenu bajnok! – 12 évesen azzal az ötlettel állt elő: Mami, süssél! Csinálok neked a Facebookon egy oldalt! Erika nem ellenkezett, bár kishitűen úgy gondolta, senki sem lesz kíváncsi a süteményeire.
– Elkezdtem feltöltögetni az oldalra az édességek fotóit; eleinte senki sem látta ezeket a képeket, mivel nem voltak az oldalnak követői. Két hónap múlva 16 ezerre ugrott az oldal látogatottsága, jelenleg 540 ezernél tart.
Erika édességei kezdtek ismertté válni, versenyekre is benevezett. Megnyerte a Bejglisütő Versenyt, majd a mesztegnyői Rétes Fesztiválon is remekelt.
– Az általam használt receptek jó része amerikai barátnőm nagymamájától származik, de saját receptekkel is kísérletezem. Tortáim főleg a díszítettségükkel keltenek feltűnést; nagyon inspirál ez a munkafázis, képes vagyok még kocogás közben is ezen gondolkodni, újabb kreatív megoldásokat kitalálni.
Erika jobbára családtagoknak, barátoknak, ismerősöknek süt.
– Legutóbb egy kubai házaspár kért tőlem tortát, teleraktam rózsával. A napokban egy 90 éves néninek sütöttem meg a születésnapi tortáját. Számomra öröm, ha az anyukák, a nők inspirációkat kapnak az édességeim láttán!
Az Életszépítők olvasóinak: feketeerdő torta, ahogy Erika készíti
Németország leghíresebb és legkedveltebb tortája, egy tübingeni kávézó cukrásza kísérletezte ki 1930-ban.
Szirup
1/3 bögre víz, 1/3 bögre cukor, 1/3 bögre meggylikőr (Cherry brandy)
A vizet a cukrral felforralom, majd hagyom teljesen kihűlni, a végén beleöntöm a Cherry Brandyt.
Meggytöltelék
Egy üveg magozott meggy (befőtt is megfelelő hozzá, nyáron friss meggyből készíthető. A friss meggyet kimagozva kis adagokban lefagyasztom, ezt használom), 1/2 bögre cukor, 1/4 teáskanál fahéj, 3 evőkanál meggylikőr, 2 evőkanál keményítő
A meggyet, a cukrot forralni kezdem, kb. 5 percig forralom. Egy másik tálban csomómentesre keverem a keményítőt (cornstarch), a meggylikőrt, majd a forró meggyhez öntöm, hagyom picit besűrűsödni. Félreteszem, hagyom kihűlni, majd belekeverem a fahéjat. Hűtőbe teszem.
Csokikrém
1 bögre 30 %-os tejszín, 227 gr csokoládé (ét- és tejcsoki vegyesen)
Felforrósítom a tejszínt (nem forralom!), félrehúzom, és beleteszem a kockára tört csoki. Hagyom 2 percig, majd jól kikeverem és a hűtőbe teszem.
2,5 deci tejszínből elkészítem a tejszínhabot. A tejszínt kemény habbá verem 1/ 3 bögre cukorral, Bourbon vanília rúdból kikapart vaníliával ízesítem.
Piskóta
1/3 bögre sima liszt, 1/3 bögre keményítő (hogy jó omlós legyen a piskóta), 1/4 bögre kakaó (20-22%-os kakaótartalmú holland kakaót használok), 3 nagy tojás, 3 tojássárgája, 3/4 bögre cukor, csipet só
Kivajazok egy normál méretű tortaformát, zsírpapírt teszek bele, amit szintén kivajazok. A sütőt előmelegítem 175 fokra.
Egy tálban össze keverem a lisztet, a keményítőt, a kakaót – van, hogy átszitálom így együtt.
Vízgőz felett egy tálban kikeverem a tojásokat a cukorral, gőz felett folyamatosan keverem, míg a cukor elolvad, és nagyon picit langyossá válik (kb. 2 perc).
Leveszem a gőzről, azonnal kikeverem géppel, addig keverem, míg kihűl – a térfogata elkezd nőni, gyönyörű lesz, körülbelül a háromszorosára nő. A végén ebbe a tojásos masszába szitálom a liszttel elkevert keményítős kakaót. Kézzel nagyon lazán elkeverem – nagyon fontos, hogy finom mozdulatokkal dolgozzunk! A masszát beleöntöm az előkészített tortaformába, 30 percig sütöm. Ha megsült, hagyom teljesen kihűlni.
A torta összeállítása
Nagyon óvatosan 3 részre szeletelem a piskotát. A piskótarétegre rálocsolom a likőr 1/3-át, majd rákenem a csokikrém felét. A krémen szép egyenletesen elterítem a meggyet, majd kevés tejszínhabbal borítom. Jöhet a második réteg – ugyanígy járok el. Az utolsó piskótaszeletet meggysziruppal locsolom meg. Végezetül az egész tortát jó sok tejszínhabbal betakarom.
Tetszés szerint díszíthető meggyel, csokiforgáccsal, vagy csak a gyönyörű hófehér tejszínhabbal.
Fotó: Erika süteményei | Ferencsik Noémi
Sok sikert kívánok, Erika
Ajánló
Magyar asszony harapnivaló csodái: mintás cipók, dekoratív kalácsok >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.