Értékmentés: századfordulós szecessziós nagytálaló házilagos felújítása

Egy használt bútorokat hirdető weboldalon találtam a szecessziós tálalószekrényt. Nagyon rossz állapotban volt; a tulajdonos az értékét szerette volna megtudni. Mindenki azt javasolta neki, hogy dobja ki, mert egy szakember annyiért újítja fel, amennyiért végül eladható lenne (kb. 100 ezer forint). A tálaló felső részét mindenképpen szerettem volna megmenteni – írja Csesznák Verka, aki egyedül fogott a tálaló felújításába.

 

szecesszios_talaloszekreny0011

A képre kattintva látható nagyobb méretben

A kézi faragásos diófurnéros szecessziós nagytálaló több mint száz éves. A furnér sok helyen levált, el kellett távolítani, és az egészet újra kellett csiszolni. A bútor szinte minden része sérült volt: karcos, vésett, ezeket fagittel javítottam. A javított, csiszolt felületeket lazúrral kentem át; átfestettem az eredeti színre, hogy ne látszódjanak.

Az ajtókat teljesen le kellett csiszolnom; mivel világos kerettel nem mutattak jól, a sima lazúr használata ezen a részen nem tűnt jó megoldásnak, ezért az eredeti kis színezett üvegablakokkal harmonizáló színt kevertem, és úgy festettem meg, mintha többszínű lazúrrétegek bukkannának elő rajta. A nagy ajtók külső részét zöldes árnyalattal átfestettem, barnákkal és feketével antik hatásúvá tettem, végül lazúroztam. A bútornak rózsafás-diós érett színe lett. A belső hátoldalakat fényes szövettel borítottam. Még nincs készen teljesen.

Fotók, szöveg: Csesznák Verka

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

2 + 20 =

hirdetés